Extreme

« Rakas ystäväni fillari | Juhannuksen taikaa etsimässä »

Mielenterveyttä vai sairautta?

Aihe Uncategorized, 16.6.2018 9:19, Saana Sjoblom

Mielenterveys vaikuttaa edelleen olevan puheenaihe, jota ei voi ottaa esille illallispöydässä tai törmätessä tuttuun bussissa – ei edes silloin, vaikka bussimatkan määränpää olisi nimenomaan terapeutin toimisto. Mielenterveys kun yhdistetään vielä tänäkin päivänä helposti mielisairauteen ja siihen, että asianomaisen elämäntilanne olisi todella huonosti tai vähintään vinksallaan. Eikö mieltä askarruttavista asioista olisi kuitenkin tärkeä keskustella nimenomaan ennen korttitalon sortumista?

Kerrotaan olevan helppo avautua joskus täysin tuntemattomalle henkilölle. Siitä huolimatta monet pitävät ajatuksensa ominaan mieluummin kuin keskustelevat ventovieraan kanssa. Mielestäni terapeutin luo hakeutuminen on kuitenkin yhtä normaalia kuin kuntosalille meneminen – onhan terveydestä huolehdittava niin fyysisellä kuin henkisellä tasolla.

Jokaisen elämässä tapahtuu jossain vaiheessa asioita, jotka olisi tärkeä saada jakaa jonkun kanssa. Lähipiiristä ei välttämättä kuitenkaan löydy aina puolueetonta keskustelukumppania, ja silloin on yksinkertaisesti etsittävä kauempaa.

Olivatpa mieltä painavat asiat hyviä tai huonoja, terapeutin kanssa voi keskustella kaikesta huoletta siitä, että tulisi arvostelluksi. Toivonkin mielenterveyden ympärillä leijailevan tabun hälvenevän, jotta apua enemmän tai vähemmän tarvitsevat eivät kiertäisi terapeuttien toimistoja kaukaa, vaan uskaltaisivat selvittää, voisiko ammattilaisen kanssa keskusteleminen auttaa.

Haluan rohkaista kaikkia kokeilemaan ulkopuoliselle avautumista edes kerran elämässään, vaikka kaikki olisi täysin kunnossa. On yllättävän suuri voimavara käydä läpi myös iloisia elämäntilanteita uudestaan ja uudestaan. Saatat yllättyä, kuinka erilaisia näkökulmia asioihin löytyykään, kun uskallat etsiä niitä yhdessä toisen kanssa.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle