Extreme

« Mitä tehtäis? | Maistiaisia Ranskan Rivieralta »

Suomi teksasilaisen silmin

Aihe Uncategorized, 18.5.2018 12:16, Saana Sjoblom

Sain viime viikolla vieraakseni 21-vuotiaan teksasilaisnuoren. Koin etukäteen paineita siitä, miten saisin hänen aikansa kulumaan kaupungissa, jossa ei tunnu olevan paljon mitään nähtävää – siis ainakaan minulle, kun olen asunut täällä koko ikäni. Ajattelin, ettei Turku voisi mitenkään olla hänelle samanlainen kokemus kuin Dallas minulle. Kauas kotoaan matkustanut vieras oli kuitenkin myyty jo bussimatkalla Helsinki-Vantaan lentokentältä: “Kahden tunnin matka ei tuntunut miltään, kun sain ihastella maisemia ja upeinta näkemääni auringonlaskua.”

Sää ei olisi voinut olla suotuisampi nuorelle, joka on tottunut elämään polttavassa helteessä. Lämpömittarit hipoivat kolmeakymmentä astetta yllättäen hänet – ja minut – täysin. Saimme viettää suurimman osan yhteisestä ajastamme ulkona ja tajuta, kuinka kaunis Turku voikaan olla. Kun kirsikkapuut kukkivat kauneimmillaan ja aurinko kimalsi veden pinnalla tajusin, että täällä on todella hyvä olla.

“Eikö edes valtavia tulvia?”, ystäväni ihmetteli, kun kerroin hänelle turvallisista elinoloistamme piilossa pyörremyrskyiltä ja maanjäristyksiltä. Hänen sanavarastonsa eivät riittäneet kehumaan kaikkea, mitä hän ihaili Suomessa. Opetus- ja terveydenhuoltojärjestelmä saivat jatkuvasti ylistystä puhumattakaan nuorison vapaudesta liikkua ulkona pelotta. Tämä tuntui uskomattomalta hänestä, joka ei vielä 21-vuotiaanakaan saa kokea vanhempiensa täyttä luottamusta.

Turussa ja Helsingissä liikkuessamme vieraani otti jatkuvasti kuvia näkemistään rakennuksista. Hänen mielestään “suomalainen arkkitehtuuri on jotain poikkeuksellista”. Kaiken kaikkiaan hänen matkansa taisi opettaa jopa enemmän minulle. En olisi nimittäin uskonut, että oman kotikaupunkinsa ja -maansa voi nähdä niin uusin silmin toisen näkemyksen kautta. Milloin sinä olet viimeksi kierrellyt turistina Turussa?

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle