Extreme

« Tympääntymistä ruotsinlaivalla | Luovuttamista vai päättäväisyyttä? »

Unohda motivaatio, toimi.

Aihe Uncategorized, 28.4.2018 6:58, Tilma Hirvonen

Kesä lähenee lähenemistä, mutta lomasta ei ole tietoakaan. Olemme kohta jo toukokuun puolella ja vielä on 13 tenttiä tehtävänä ennen kesäkuuta. Tällaisina aikoina ei ole aikaa tuhlata motivaation etsimiseen, sen pitäisi olla jo täällä. Mitä jos kuitenkin aamulla herätessä ei tee mieli napata kirjoja käteen? Mitä jos haluaisi lähteä mieluummin ulos tai vain katsella telkkaria?

Totuus on, että aina ei ole aikaa etsiä motivaatiota tai odottaa sitä. On myös turha kuvitella, että se taianomaisesti tipahtaisi taivaalta syliin. Motivaation täytyy olla valmiina silloin kun pitää toimia. Jokaisella pitäisi olla se yksi pieni asia piilotettuna, jonka sitten voi kaivaa esiin kun alkaa tuntumaan siltä. Muistutus siitä, miksi edes lähti opiskelemaan. Halu oppia jotain uutta? Halu parantaa maailmaa? Jatkaa rakasta harrastusta?

Joskus motivaation etsiminen ei auta. Joskus pitää mennä robotti-vaihteelle. 13 tenttiä yhteen kuukauteen tuntuu hurjalta, mutta kun niitä ei ajattele kasana vaan yksilöinä, selviää varmasti. Otan päivät kerrallaan ja vain teen. En mieti, missä motivaatio luuraa tai miksi ei tällä kertaa huvittaisi lukea. Sen sijaan otan kirjan käteen heti aamusta ja alan lukemaan.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, mitä haluaa tehdä vaan siitä, mitä on tehtävä. Välivuoden aikana jotenkin oppi elämään elämää, jossa vain töissä piti tehdä mitä joku muu käskee. Kotona sai sitten rentoutua. Nyt työt eivät lopu koulupäivän jälkeen vaan jossain pitäisi olla tarpeeksi sisua ja sitkeyttä jatkaa vielä kotona.

Elämän kylmä totuus on, että joskus niiden asioiden eteen jota haluaa, pitää tehdä asioita joita ei halua tehdä. Tämä koulutus, niin kuin kaikki muukin, tulee niiden ihanien oppiaineiden ja sitten ei niin mielenkiintoisten oppiaineiden kanssa. Saan kuitenkin opiskella jotain, mitä rakastan. Sen sijaan, että keskittyisin työn määrään aionkin keskittyä olemaan kiitollinen siitä, että saan opiskella jotain näin hienoa ja että minulla on mahdollisuus olla täällä.

Lopulta kova työkin kuitenkin palkitaan ja ennen kuin ehdin huomaamaan aurinko paistaa ja syön jäätelöä puistossa raikkaassa kesä-ilmassa. Siitä vielä muutamia vuosia ja teen unelma-ammattiani työkseni. Silloin voin katsoa taaksepäin ilolla ja kiitollisena siitä, että en tuhlannut enempää aikaa motivaation etsimiseen vaan toimin.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle