Extreme

« Nauruhetki vaikuttaa pitkään | Unohda motivaatio, toimi. »

Tympääntymistä ruotsinlaivalla

Aihe Uncategorized, 21.4.2018 2:19, Oona Oikarinen

Lapsena ruotsinlaivalla oli tavattoman jännittävää. Iso alus, josta löytyi satapäin uusia nurkkia tutkittavaksi, piirustuskilpailuja, bingo, pallomeri, suunnistusta. Ihan kuin pääsisi ulkomaille, ja niin periaatteessa pääsikin. Olipahan kerrottavaa kavereille.

Esiteininä, siinä kolmentoista ikävuoden paikkeilla, oli hauska lähteä laivalle shoppailemaan, pelaamaan kolikkopelejä ja juomaan alkoholittomia drinkkejä. Buffetin jälkiruokapöytä oli paras asia ikinä, varsinkin kun vanhemmat maksoivat sen.

Mutta mitä täysi-ikäinen nuori aikuinen laivalla, ellei kyseessä ole opiskelijaristeily tai jokin muu ryyppäjäistapahtuma? Harvinaisen vähän. Itse kuljen Ruotsi-Suomi -väliä jatkuvasti laivalla, ja mieluisinta puuhaa risteilyjen aikana on minusta nukkuminen. Buffetruokailuihin ei opiskelijalla oikein ole varaa, tanssilattia tai karaoke eivät oikein houkuta yksin tai kahdestaan kaverin kanssa ja shoppailuvalikoima on äkkiä katsastettu. Viimeisiä lantteja ei tee mieli laittaa rahapeleihin tai bingoon ja spa-osaston hinnat ovat kohtuuttomia.

Yleensä yritän opiskella laivalla, mutta jostain syystä kahvilassa läppärin ja muistiinpanojen kanssa mitenkään laittautumatta istuskellesani herätän kovasti huomiota. Uteliaat, yleensä enemmän tai vähemmän päihtyneet ihmiset haluavat tulla kyselemään, mitä teen ja voivatko he olla avuksi. Valitettavan usein joudun itse lähtemään tilanteesta, kun ihmisten halu auttaa tai ihan vaan jutella ei vain hellitä.

On hassua, että esimerkiksi Viking Line on asettanut risteilymatkojen ikärajaksi 21 vuotta, ilmeisesti siksi että 18-21-vuotiaat ovat muille matkustajille häiriöksi. Itse kuitenkin koen, että vähintään yhtä kova meteli lähtee keski-iän jo ohittaneista risteilyporukoista. Opiskelijalle on myös taloudellisesti epäkätevää, että risteilymatkat ovat usein yli puolet reittimatkoja halvempia, mutta iän sijoittuminen juuri tuohon maagiseen kolmen vuoden haarukkaan ei salli risteilyn varaamista.

Sitten on vielä ne epäinhimilliset saapumisajat. Jos laivamatka kestää muutenkin ainakin kymmenen tuntia, niin eikö sitä voisi pidentää vielä parilla, ettei tarvitsisi kiskoa itseään sängystä ylös kellonlukeman alkaessa viitosella?

Olen varma, että maaginen ikäraja ylittyy vielä joskus ja ja alan taas nauttia risteilyistä. Siihen vaaditaan tosin ainakin opiskelijaelämän päättymistä ja kenties ainakin henkistä keski-ikäistymistä. Siihen asti reissaan laivalla tympääntyneenä ja naureskelen kavereilleni, jotka lähtevät risteilylle vapaaehtoisesti.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle