Extreme

« Kun tulevaisuus ei olekaan päivänselvä | Nauruhetki vaikuttaa pitkään »

Luopumista vai luovuttamista

Aihe Uncategorized, 6.4.2018 23:13, Johanna Elomaa

Muutin omilleni loppuvuodesta 2017. Ajattelin, etten tuo uuteen kotiin mitään turhaa roinaa. Asunto pysyisi näin siistimpänä, eikä yksiössä muutenkaan ole paljoakaan säilytystilaa. Nyt muutaman kuukauden täällä asuttuani huomaan, että sitä turhaa sälää löytyy vähän jokaisesta laatikosta. Eivätkä ne edes ole mitään uusia hankintoja, vaan kaikkea sitä, mitä ei alunperin olisi pitänyt raahata mukana. Tavaraa, mitä tiesin etten tarvitse, mutta tavallaan halusin vielä säilyttää. Ehkä olen joskus pitänyt niistä, niihin liittyy hyviä muistoja tai ehkä ajattelin niille voivan olla vielä käyttöä.

Materiasta on kuitenkin varmaan kaikista helpoin luopua. Vähän samanlaisia hamstrauksen piirteitä koen silloin, kun luovuttava asia ei ole tavaraa. Huonoja ihmissuhteita ei kannata koskaan ylläpitää ja ikään kuin raahata mukanaan. Parasta olisi luopua niistä, jotta voi tehdä tilaa uusille ja paremmille. Mikään tavara ei kuitenkaan sisällä niin paljon hyviä muistoja ja tunnesidettä, kuin ne ihmiset joiden kanssa ne muistot on tehty.

Löysin laatikostani Rubikin kuution, jonka sain alakouluikäisenä joululahjaksi. Jaksoin pyöritellä sitä varmaan viikon kunnes kyllästyin, enkä ole koskenut siihen sen koommin. Silti se on löytänyt mukanani uuteen osoitteeseen. En varmasti tule enää yrittämään sen ratkaisua. Ehkä muuttolaatikoita pakatessa ajattelin, että jos joskus kuitenkin. Ei viitsisi luovuttaa. Ehkä ongelma on siinä, että luopuminen ja luovuttaminen kuulostavat ja tuntuvat keskenään niin samanlaisilta. Eiväthän ne sitä ole. Luovuttaessa motivaatio ja usko omaan kykyyn loppuu, luopuessa ymmärtää oman parhaansa.

Luovuttaminen on usein nopeampi päätös, luopuminen vaatii enemmän käsittelyä — varsinkin, kun on kyse muusta, kuin romusta kaapin nurkissa. Oli kyse mistä tahansa, niin kaikelle luopumiselle on yhteistä se, että se vapauttaa aina tilaa jollekin uudelle. Ja yleensä paremmalle.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle