Extreme

« Kamalan ihanat säätilat | Joukkue olemme me »

Mitä jos vesi loppuisi?

Aihe Uncategorized, 10.3.2018 5:29, Oona Oikarinen

Meillä suomalaisilla on täällä vettä käytettävissämme ylenpalttisesti, mutta se ei tarkoita, että meidän tulisi käyttää sitä ylenpalttisesti. Vietin juuri viikon kuivuudesta kärsivässä Etelä-Afrikassa, enkä voinut olla poimimatta mukaani muutamaa niksiä veden säästämiseen myös täällä Suomessa.

Etelä-Afrikassa vettä on säännöstelty jo syyskuusta asti, ja nyt lasketaan enää päivä siihen, että vesi loppuu kokonaan. Suomalaisen korvaan moinen kuulostaa lähinnä apokalyptiseltä kauhukuvalta, mutta esimerkiksi Kapkaupungissa tilanne on totisinta totta. Day Zero, jolloin pääasiallisena vedenlähteenä toimivien patojen pinta laskee niin alas, etteivät padot enää siitä toivu, on enää reilun sadan päivän päässä.

Miten vettä säännöstellään Etelä-Afrikassa? Ensinnäkin julkiset vessat ovat sulkeneet vesihanansa ja tilalle on asetettu käsidesipulloja. Yleensä vessoista löytyy yksi toimiva hana, jota kehotetaan käyttämään vain äärimmäisen tarpeen edessä. Vettä on käytettävissä 50 litraa per asukas per päivä, mikä saattaa kuulostaa paljolta, mutta kun mukaan lasketaan esimerkiksi vessan vetäminen ja pyykin peseminen, ei 50 litraa loppujen lopuksi ole kovinkaan suuri määrä. Mitä jos kantaisimme aina mukanamme käsidesiä ja pesisimme iltaisin kasvomme kosteuspyyhkeillä juoksevan veden sijaan?

Oma paheeni, suihkussa viivyttely, kuluttaa tosiasiassa valtavat määrät vettä. Kapkaupungissa ohjeistus suihkussa käymiseen on kaksi minuuttia valuvan veden aikaa ja lisäksi shampoon, hoitoaineen tai muun vastaavan lisäämisen käytettävä aika. Voit kokeilla huviksesi laittaa ensi kerralla sekuntikellon käymään kun käyt suihkussa. Kahdella minuutilla en ainakaan itse pääse kovin pitkälle. Suihkun sammuttaminen shampoon lisäämisen ajaksi on pieneltä tuntuva seikka, joka kuitenkin säästää valtavat määrät vettä. Yhtälailla hanan voi sammuttaa esimerkiksi käsiä pestessä saippuaa lisätessä.

Jos Etelä-Afrikassa pesee pyykkiä tai astioita käsin, neuvotaan se tekemään täytetyssä lavuaarissa juoksevan veden sijaan. Samalla keinolla voimme me suomalaisetkin säästää valtavat määrät vettä. Konepesuissa kannattaa suosia täpötäysiä koneellisia; vaikka tuntuukin houkuttelevalta pesaista äkkiä illaksi tarvittava mekko koneessa, kuluttaa se järjettömän paljon enemmän vettä kuin käsinpesu lavuaarissa.

Yksi kenties vähän ällöttäväkin neuvo Kapkaupungissa kuuluu “If it’s yellow, let it mellow, if it’s brown, flush it down.”. Tällä tarkoitetaan sitä, että myös vessan vetämisessä tulee säästellä, ja vessa vetää vain isommalla hädällä käydessä. Ei kuulosta kovin kivalta, mutta tarjoaa esimerkiksi yksin asuvalle mahdollisuuden säästää huomattavan paljon vettä. Kenties vielä hullummalta kuulostava neuvo on säästää suihkussa käymisestä tullut likavesi ja täyttää vesivessaa sillä.

Tällainen ohjeistus ylemmältä taholta kuulostaa tilanteelta, johon en toivo meidän suomalaisten - tai kenenkään muunkaan - koskaan joutuvan. Ilmastonmuutos on kuitenkin jo alkanut tehdä tuhojaan, ja kuivuus tulee luultavasti kohtaamaan vielä monia maita ja kaupunkeja, erityisesti niitä, joissa Etelä-Afrikan tavoin vedenjakelu on hoidettu huonosti ja tehottomasti. Vaikka meillä täällä pohjoisessa onkin kaikki hyvin, ei veden säästely ja säännöstely ole koskaan pahitteeksi. Jokainen pisara, jonka käytämme, on pois tulevilta sukupolvilta.

Oona Oikarinen

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle