Extreme

« Kahdeksan yötä jouluun | 365 opin päivää »

Hus pois, joululahjastressi

Aihe Uncategorized, 22.12.2017 23:28, Anni Saari

Kun olin lapsi, jouluni kohokohta oli ehdottomasti lahjojen jako. En ollut aatosteni kanssa yksin; jo kauan ennen ensilumia ala-asteen pihassa käytiin innokasta keskustelua joululahjatoiveista sekä siitä, tulevatko paketit pukilta vai kaupasta. Joulun jälkeen taas vertailtiin paketista paljastuneita tavaroita sekä kadehdittiin toisten uutuuksia.

Vanhetessani suhteeni joululahjoihin on muuttunut melkoisesti. En enää oikein keksi mitä tahtoisin saada, ja nykyään päädynkin aina pyytämään jotain hyödyllistä, kuten lusikoita tai pyykinkuivaustelineen. Lisäksi saan huomattavasti enemmän iloa, jos saan toimitettua läheiselleni mieleisen paketin.

Kirjaimellisesti, jos. Minun maailmassani yleisin joululahjoihin liittyvä tunnetila valtava joululahjastressi.

Kun haluaa ilahduttaa jotakuta jouluna, suunnittelee automaattisesti ostavansa hänelle vuosisadan parhaan lahjan. Joidenkin läheisten kohdalla tämä ei tuota ongelmia, ja lahja on äärimmäisen helppo valita. Toisten kanssa homma on vähintäänkin kinkkinen. Jos lahjan saajalla on jo kaikkea, on paketin sisältöä vaikea keksiä. Ei tee mieli ostaa mitään turhaa, jonka tietää päätyvän vain käyttämättömänä kaapin pohjalle.

Mikäli oikeanlainen lahjaidea pulpahtaa päähän, nousee pintaan seuraava ongelma, raha. Olen opiskelija, eikä kukkaroni varsinaisesti pullistele ylimääräisistä killingeistä. Budjettini joululahjoihin on ehkä kolmekymmentä euroa. Maksimissaan. Kaikkiin lahjoihin yhteensä.

Ei hätä ole tämännäköinen, lahjanhan voi tehdä aina itse! Paitsi jos aikaa ei yksinkertaisesti ole. Elämäni on todella hektistä, eikä aikaa sukkien kutomiselle tai piparkakkutalon kokoamiselle kertakaikkiaan löydy.

Mitä siis tehdä? Haluan ilahduttaa rakkaitani jouluna. Lahjaideoita, rahaa tai paljoa aikaa ei kuitenkaan ole.

Onneksi suuri osa ystävistäni on samassa tilanteessa kuin minä. Nekin, joilla ideoita, rahaa ja aikaa riittää, ymmärtävät minua, eivätkä hermostu pakettien uupumisesta. Muutaman viimeisen vuoden aikana olemmekin useiden ystävieni kanssa jättäneet yhteistuumin aineelliset lahjat ostamatta ja viettäneet sen sijaan pikkujouluillan. Tähän glögin ja joulutorttujen täyteiseen juhlaan kuluu jokaiselta korkeintaan viisi euroa, eikä aikaa vieviä valmisteluitakaan välttämättä tarvita.

En missään tapauksessa vähättele lahjojen tuomaa iloa. Tietenkin on ihan parasta huomata, kun onnistuu yllättämään jonkun positiivisesti. Väitän kuitenkin, että paras joululahja (ja ylipäätään vuoden joka ikisen päivän lahja), jonka toiselle voi antaa, on aika. Ja välittäminen. Kaupassa koetun joululahjastressin voi välttää olemalla toiselle avulias, kuuntelemalla hänen ajatuksiaan ja mielipiteitään sekä halaamalla tiukasti. Takaan, että toimii.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle