Extreme

« Ennakkoluuloista eroon | Kasvanut, mutta kesken »

100-vuotisvessaharja ja muita isänmaallisuuksia

Aihe Uncategorized, 2.12.2017 3:17, Oona Oikarinen

Itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Upea juhlavuosi, jona muistelemme vuosisataan mahtuneita saavutuksia. Sotia, Helsingin olympialaisia, vuoden -95 jääkiekkokultaa ja Martti Ahtisaaren Nobelia. Syvennymme kaiholla ihailemaan järviemme sineä ja jylhiä metsiämme. Vai syvennymmekö sittenkään?

Tiedostin kyllä Suomen 100-vuotisjuhlan, mutta se ei saanut kovinkaan suurta roolia elämässäni ennen kuin törmäsin Instagramissa “Paskat Suomi100-tuotteet” -tiliin. Käyttäjätilin ylläpitäjät Lassi ja Meri keräävät sivulle kuvia kaikista päättömistä tuotteista, joihin on lätkäisty Suomi100-logo. Isänmaamme juhlavuotta juhlistetaan muun muassa Suomi100-vessaharjoin, -hitsauslaittein ja tulitikuin. Vielä hulvattomamman tilistä tekevät ylläpitäjien kekseliäät kuvatekstit.

Suomen juhlavuodesta tuli meemi, jolle oli hauska kikatella kavereiden kanssa. Huomasin mieltäväni isänmaallisuuden ja Suomen 100-vuotisjuhlasta puhumisen junttimaiseksi sekä usein myös hieman äärioikeistolaiseksi.

Sittemmin muutin Ruotsiin, ja kaipuu koti-Suomeen laukaisi oman isänmaallisuuteni. Kuuntelin suomalaista musiikkia, söin suomalaisia ruokia ja muistelin kaihoisana muiden suomalaisten kanssa rauhallista ja vakavaa kotimaatamme. Haaveilin Suomen yliopistojen halvasta kouluruuasta sekä yhteisen kielen luomasta yhtenäisyyden tunteesta. Ennen kaikkea olin ylpeä kotimaastani ja juuristani.

Olin tänään Uppsalan suomalaisten opiskelijoiden Suomi100-illallisella ja -tanssiaisissa. Kävimme läpi maamme arvokasta historiaa ja katsoimme Sauli Niinistön videotervehdyksen ulkosuomalaisille. Vastoin odotuksiani herkistyin kovasti. 100-vuotias Suomi ei ollut enää pelkkä meemi, jolle naureskelen, vaan upea kotimaani, joka on sadassa vuodessa noussut turvalliseksi ja edistyneeksi valtioksi asua. Vaikka Suomi100-hysteria huvitti minua aluksi, olen lähempänä H-hetkeä ja varsinaista itsenäisyyspäivää löytänyt myös oman sisäisen patrioottini - ainakin jollain asteella. (Haluan silti kiittää Meriä ja Lassia toinen toistaan upeampien Suomi100-tuotteiden keräämisestä yhdelle Instagram-tilille. Heidän ansiostaan kukaan ei ainakaan unohda tätä hienoa juhlavuotta.)

OONA OIKARINEN

Uppsala, Ruotsi

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle