Extreme

« Matkaopas Marrakechin kulttuuriin | 100-vuotisvessaharja ja muita isänmaallisuuksia »

Ennakkoluuloista eroon

Aihe Uncategorized, 25.11.2017 9:36, Peppi Kukkonen

Afrikkaan matkatessani aloin pohtia ennakkoluuloja ja niiden vaikutusta hieman enemmän, sillä matkan lähestyessä huomasin myös muiden ennakkoluulojen saaneen kiinni matkainnostuksestani. Intoillessani tulevasta retkestä tutuille en saanutkaan toivomaani reaktiota, vaan ”Onkohan siellä nyt turvallista”, ”Kannattaako sinne lähteä”, ”Älkää tulko kidnapatuksi” -tyylisiä lausahduksia.

Olin vuosia haaveillut lomamatkasta Marokkoon, sen värien ja kulttuurin keskelle. Nyt ihmisten reaktioiden vaikutuksesta aloin ennen lähtöä miettiä, onko matka sittenkään hyvä ajatus, voiko siellä sattua jotakin ja pärjäämmekö me, kaksi 18-vuotiasta kahdestaan pohjois-Afrikassa? No tietysti pärjäsimme. Vaikka olin lukenut maasta ja turvallisuusasioista tietysti paljon ennen reissua, en voinut kuitenkaan välttyä ihmisten mielipiteiden vaikutukselta. Nämä ihmiset kuitenkaan eivät olleet itse käyneet maassa, vaan perustivat mielipiteensä muutaman muistikuvan ja massiivisen yleistämisen pohjalta. Enkä voisi olla iloisempi, että kävin itse totemassa kaikki ennakkoluulot turhiksi.

Joskus tuntuu, että ihmiset antavat ennakkoluulojen ja pelkojen vaikuttaa liikaa elämiseensä. Onko mitään järkeä jättää kokematta tai tekemättä jotakin, koska on joskus kuullut negatiivista aiheesta? Onko mitään järkeä muodostaa omaa mielipidettään muiden mielipiteiden perusteelta? Ei ole. Jokainen kokee ja elää asioita erilaisen maailmankuvan, ennakkokäsitysten ja odotusten myötä. Eri  ihmiset kokevat saman asian eri tavalla. Tämän vuoksi on tärkeää antaa kaikelle mahdollisuus, vaikka kaveri ei antaisikaan toista. Paljon arvokkaampaa kuin käsitys aiheesta on tietää, mistä käsitys tulee, ja mikä vielä parempaa, muovata se itse.

Vaikka muiden epäluulot matkakohteesta saivat lopulta minusta kiinni ja toivat jännityksen tunteen, päätin ottaa matkan kasvukokemuksena. Halusin mennä kokemaan ja ymmärtämään. Majoituimme Medinaan eli vanhaan kaupunkiin, jossa oli jatkuvasti hulina päällä. Guélizissa eli modernimmalla ja ”eurooppalaisemmalla” puolella majoittuminen hotellissa ei olisi tuonut ollenkaan samaa kokemusta Marrakechista. Nyt kuljimme päivittäin paikallisten kanssa kapeilla ja ruuhkaisilla kaduilla ja olimme heidän kanssaan tekemisissä. Suurin osa osoittautui uskomattoman vieraanvaraisiksi ja ystävällisiksi, ja paikallisista jäi hyvä kuva. Vaikka kauppiaat huutelevat perään ja koittavat tuputtaa tuotteitaan, johtuu se siitä, että kilpailu on niin kovaa ja tarjontaa on paljon.

Kannattaa itse mennä näkemään ja kokemaan asiat, joista et tiedä paljoa sen sijaan, että tuomitsisit parin seikan perusteella. Asiat eivät useinkaan ole yksiselitteisiä eivätkä yleistettävissä.


Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle