Extreme

« Paras kaverini puhelin | Älkää laiminlyökö nimipäiväänne »

Säästäminen on valintoja ja tunteita

Aihe Uncategorized, 6.10.2017 23:06, Johanna Elomaa

Saatuani ensimmäisen vakituisen työpaikkani, aloin myös miettiä enemmän säästämistä. Sitä ennen en ollut juurikaan hetkeen pistänyt euroja sivuun. Toisaalta silloin ei myöskään ollut juurikaan mitään, mitä säästää. Muistan säästäneeni viimeksi kunnolla tavoitteellisesti alakoulussa, kun ostin ensimmäisen tietokoneeni. Sen jälkeen kaikki arvokkaammat hankinnat olen tehnyt kesätöiden palkkapäivänä. Eihän sillä ostohetkellä ole merkitystä, että onko sitä rahaa kerätty kuukausia vai onko se juuri kilahtanut tilille. Muistan kuitenkin kuinka palkitsevalta se tuntui, kun tietokonerahoja laskiessa vihdoin huomasi niiden riittävän. Samaa tunnetta ei saa muuten — pikemminkin tuhlaamisesta johtuvan huonon omantunnon.

Rahan käyttöön ja sen säästämiseen liittyy vahvasti tunteet. Uuden, tarpeellisen tai tarpeettoman, ostamisesta tulee hyvä mieli. Se on kuitenkin yleensä hetkellistä. Parempaa oloa tunnen, kun tiedän eläneeni säästeliäästi, jotta minulla on mahdollisuus tarpeen vaatiessa rahaa käyttää. Kun voin yllättäenkin tehdä enemmän rahaa vaativia asioita, koska en ole jatkuvasti tehnyt lukuisia pieniä hankintoja.

Säästäminen kaikessa yksinkertaisuudessaan on lähinnä valintoja ja harkitsemista. Tärkeintä on luopua “kaikki mulle heti nyt”-ajattelusta. Se ei juurikaan helpota säästämisprosessia — päinvastoin voi pilata sen kokonaan. Ei myöskään kannata ajatella säästämisen vaikuttavan heikentävästi tämän hetkiseen elämänlaatuun. Kotona kahvin keittäminen kahvilakäynnin sijaan tai uuden paidan kauppaan jättäminen tuskin romuttavat nykyhetkeä täysin. Pienet ostokset tuntuvat pieniltä yksittäin, mutta olen huomannut kuinka suuri summa niistä kertyy ja mietin, että olisimpa senkin säästänyt. Hyvän summan keräisi varmaan pelkästään keräämällä kaikki kolikot talteen. Pitäisi varmaan tuhlata säästöpossuun.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle