Extreme

« Villasukkavillitys | Elämä ilman to do -listoja olisi kuin kakku ilman kynttilöitä »

Roinasta rikkauksiin - ja takaisin

Aihe Uncategorized, 2.9.2017 4:00, Wilma Selkälä

Moni mielii vapaa-aikanaan reissaamaan ja kiertämään maailman ihmeellisyyksiä. Mikäli päätyy seikkailuun vaikkapa Aasian maaseudulle, tulee nopeasti selväksi ettei kinttupoluilla kuljeta pitkälle useamman matkalaukun ja pussukan turvin. Helpoin vaihtoehto on rinkka, jossa viikkojen tai kuukausien ajan kannat selässäsi koko omaisuuttasi. Jokaisen tavaran kohdalla pysähtyy miettimään, onko se todella tuomansa lisäpainon arvoinen. Pian myös huomaa pärjäävänsä yllättävän vähällä. Miksi siis arjessa tarvitaan täyden asunnon verran materiaa, kun muualla pärjää repullisella? Arjen tarpeita ja menoja tuntuu olevan rutkasti enemmän. Nämä tarpeet eivät tule tyhjästä: me luomme niitä itsellemme jatkuvasti lisää.

Huomaan itse sortuvani tähän harvinaisen helposti. Kuntosaliharjoittelua aloittaessa riittävät treenihousut, rento paita ja vesipullo varsin hyvin. Mutta pian keksin tarvitsevani langattomat Bluetooth-kuulokkeet, proteiinisheikkerin ja tekniset materiaalit. Toimivaan arkiasuun taas riittävät todellisuudessa istuvat farkut, puhdas paita ja siistit kengät. Mutta syksyn muodin mukainen trenditakki, piirteitä korostavat asusteet ja uudet kengät eivät olisi pahitteeksi. Tavaravuori kasvaa huomaamatta kasvamistaan, eivätkä reppuun mahdu enää edes päiväreissun tarpeet. Kun materia alkaa tarpeeksi ahdistaa, on vastaus onneksi helppo ja lähellä: Kirpputori.

Kirpputorit ovat kuin moderni versio synninpäästöstä. Vaikka hutiostos tai kymmenen sellaista jäivätkin käyttämättä, löytävät ne varmasti uuden omistajan ja paljon lisää käyttökertoja kirpputorin kautta! Valitettavasti kirpputorilta ostetun tuotteen käyttöikä on monesti lyhyt. Kynnys heittää tavara pois laskee huomattavasti kun siitä on maksanut vain euron.

Kun omatunto kolkuttaa tuhlailusta, voi turhuudet kipata kirpputoripöydälle ja samalla saa tuntea olonsa ekologiseksi. Vaikka uusiökäyttö on ehdottomasti hyväksi, ei toiminnassa ole kuitenkaan mitään ekologista jos myyntiin ilmestyy viikottain ikea-kassillisen verran muutaman käyttökerran kokeneita kaapuja.

Kierre kuitenkin turhauttaa lopulta paatunuttakin shoppailijaa. Muutaman viikon elämää nähnyt villapaita on menettänyt muotonsa, kainaloiden alle on ilmestynyt kasoittain nukkaa ja muutama silmukka on karannut sieltä täältä. Seuraavalle käy samoin. Vaikken itse koskaan ole himoshoppaaja ollutkaan, toi muutto uuteen maahan kuitenkin mukanaan suuren muutoksen. Lähilentokenttäni ovat nykyään Turun ja Helsingin sijaan Amsterdamissa ja Brysselissä. Äkkilähtöjä Ranskan Rivieralle, Kreikan saaristoon tai Italian nähtävyyksiin myydään viidelläkympillä. Samalla hinnalla saisi kaupasta muutaman paidan. Vaikka realistisesti ajateltuna matkan hintaan sisältyy tietysti paljon muutakin kuin lennot, kutkutti ajatus silti mieltäni. Omistanko mielummin tämän nukkaisen paidan josta saan kirpputorilla euron, vai kävisinkö kääntymässä Venetsiassa? Vastausta ei kauaa tarvinnut miettiä. Kuluttaminen ei ole päättymässä, enkä itsekään aio elää yhden t-paidan ja koookosöljyn voimin. Mutta yltäkylläisen roinan aika olkoon ohitse.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit
Extreme-blogit
Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle