Extreme

« Loppukesän kelpaamattomuusongelma | Villasukkavillitys »

Rohkeutta etsimässä

Aihe Uncategorized, 18.8.2017 22:55, Johanna Elomaa

Olen aina ihaillut rohkeita ihmisiä. Ihmisiä, jotka tekevät ja sanovat uskaliaita asioita pelkäämättä ja menevät minne haluavat. Ihailen vaihto-oppilaita ja au-paireja, jotka lähtevät ennakkoluulottomasti vieraaseen kulttuuriin ja perheeseen. Myös ihmisiä, jotka tuosta vain muuttavat uuteen kaupunkiin, pois kaikesta tutusta ja turvallisesta. Ihailen sanavalmiita ihmisiä, jotka korottavat äänensä kuuluviin vääryyden tapahtuessa pitäen kiinni siitä, mikä on heistä oikein. Hämmästyn aina tavatessani ihmisiä, jotka ovat heti ensitapaamisesta lähtien avoimia ja puheliaita. Pysähdyn kadulla tuijottamaan ihmisiä, jotka ovat leikanneet hiuksensa lyhyiksi ja värjänneet ne kirkkaan värisiksi. En ihmetyksestä, vaan ihailusta.

Itse en ole juurikaan tehnyt kyseisiä asioita.                                                                              Olen asunut koko elämäni Suomessa, samassa kaupungissa, samassa osoitteessa. Vaikka ulkomaille, kauas pois, muuttaminen onkin yksi pitkäaikaisimmista haaveistani, tuntuu se pelottavalta. Voisinko tosiaan olla niin rohkea? Ehkä joskus olenkin, mutta ajatus itsestäni yksin vieraassa maassa näin nuorena lyö palan kurkkuun.                                                                                                  Uskallan useimmiten sanoa ajattelemani. Silti on tilanteita, joissa epäröin sanoa tai sensuroin itseäni liikaa. Välillä tilanteeseen osuu joku toinen, se rohkeampi, joka pukee sanoiksi kaiken sen, mitä ajattelin. Jään miettimään, että olisinhan minäkin voinut tuon tehdä. Silti en tehnyt.                            Hiuksianikaan en ole muuttanut radikaalisti sitten alakoulun. Jos olen sattunut oikein villille päälle, on kampaaja saanut leikata niistä jopa neljä senttiä pois. Kerran ne olivat väriltään kirkkaan oranssit. Tosin täysin vahingossa ja vain viikon, kunnes sain tuiki tavallisen kuontaloni takaisin.

Mutta tarvitseeko rohkeuden olla välttämättä juuri tietynlaista? Tuskin on mitään universaalia mittaria, jolla ihmisen rohkeus on määriteltävissä. Eikä se ole ominaisuus jonka voisi tuosta vain nähdä päälle päin ja osoittaa sormella. Rohkeuteen ja sen osoittamiseen kun on niin monta tapaa, kuin ne yleisesti koetut teot. Rohkeutta on myös se, ettei tarvitse todistella olevansa se urhein. Aina ei tarvitse olla se, joka sanoo kaiken ääneen ja puhuu suunsa puhtaaksi. Rohkeampaa on välillä myös kuunnella ja oppia muiden ajatuksista. Eikä aina edes tarvitse olla rohkea. Helposti myös unohdetaan, että on rohkeaa myös myöntää epävarmuutensa.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit
Extreme-blogit
Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle