Extreme

« Lomalle viimeinkin | Elokuva-seikkailu: Villi sydän »

Sekunnissa valmis elämään

Aihe Uncategorized, 6.6.2017 9:00, Wilma Selkälä

Valmistumisen jälkeinen vuosi on monelle, kuten myös minulle, ensimmäinen vuosi jolloin ohjat ovat todella omissa käsissä. Muutto uuteen kaupunkiin tai maahan opiskelujen tai välivuoden matkustelun merkeissä. Uusi työ tai vuosi rentoutumista, aikaa kaikelle joka aiemmin tuntui liian aikaavievältä. Au pair tai reppureissaaja, ehkä armeijan harmaisiin siirtyvä alokas.

Jos nyt olet toisen asteen koulutuksen päättänyt opiskelija, ja pallottelet vielä seuraavan vuoden suunnitelmia, minulla on yksi neuvo. Tämä neuvo on myös yksi lempilainauksistani, kankeasti suomennettuna: Kaikki jota tarvitset, on yksi sekunti järjetöntä rohkeutta.

Kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta sen perusteella olen tehnyt viimeisen vuoden ajan kaikki suurimmat päätökseni. Muutin Amsterdamiin viisi päivää viimeisen ylioppilaskokeen jälkeen. Mietin erään kahvilan edustalla, uskaltaisinko kysyä töitä paikasta joka näytti niin mukavalta ulkoa. Näytänkö tyhmältä jos kävelen vain sisään ansioluettelo ojossa? Annoin itselleni sekuntin aikaa päättää ja kävelin sisään, saaden lopulta paikan. Lapsuudestani lähtien halusin aloittaa koripallon peluun, mutta kun joukkueisiin haku ja try-out-tapahtuma koittivat, seisoin oven takana ja mietin, että nyt ehtii vielä kääntyä pois ennen itsensä nolaamista.

Annoin sekuntin aikaa päättää, avasin oven ja pääsin joukkueeseen.

Kaiken tämän takana oli ehkä ajatus siitä, että nyt tai ei koskaan. Järkeilin, että mikäli odotan 5 vuotta tai siihen ja tähän asti, minulla on varmasti jo muuta. Jos en nyt toteuttaisi unelmaani ulkomaille muutosta ja katsoisin asiaa sitten joskus? Sitten joskus minulla on ehkä Suomessa jo perhe, koti, opiskelupaikka. Liikaa josta luopua. Jos en nyt hae koripallojoukkueeseen, on seuraava todennäköinen sauma ehkä paikallisseuran eläkeläisjoukkueessa. Ehkä ei, mutten halunnut riskeerata mahdollisuuttani.

Tämä vuosi on juuri se, kun olet sopivan vapaa ja fiksu pärjäämään. Juuri se hetki tehdä jotain vähän hullunrohkeaa mutta upeaa. Lähteä mahdollisuuksien perään, joista ei ehkä tulekaan mitään. Mitä sitten, olet joka tapauksessa vielä elämän alkuaskelilla. Myöhemmin on paljon aikaa olla täysin rationaalinen, suunnitelmallinen ja järkevä.

Kommentoi

Extreme Extreme-blogit

  • Extremen blogia kirjoittavat Turun ja lähialueen oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Extremeläiset pyrkivät kirjoittamaan nuoria kiinnostavista asioista nuorten omista näkökulmista. Tekstejä tehdään innosta ja intohimosta, he sanovat.

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle