Dirty Harri


Varjot laulumme kuulkoot vaan

Eräässä Gabriel Garcia Márquezin kirjassa muuan diktaattori tai kenraali tai eversti kärsi sellaisesta vaivasta, että oikea kives paisui jalkapallon kokoiseksi. Tämä ei miestä huolettanut.
Hän rakennutti erityiset pienet pediatriset rattaat, joilla työnsi sairastunutta kivestä edellään.
Mitä miehen ego oikeasti painaa?

Joillakin Lamborghini Asterionin verran. Myös minun egoni on punnittu. Se on täysinäisen kaksimetrisen jää-pakastinkaappi -yhdistelmän painoinen.
Minulle on myös kerrottu, että tuon mieleen jääpalakoneen ja Narvan marssin.

Selvitän jälkimmäisen luonteenpiirteeni musiikillisen historian.

Kun presidentti Urho Kaleva Kekkosen Suomen lippuun verhottua kirstua kannettiin Helsingin tuomiokirkon portaita alas, soi Narvan marssi. Se on surumarssi, joka tunnetaan myös nimellä Kaarle XII:n marssi Narvassa.

Teosta tutkinutta Paavo Helistöä hämmästytti ”miksi Kaarle XII:lle omistettiin Narvan tapahtumia ajatellen juuri surumarssi. Narvan taisteluhan käytiin vuonna 1700, ja tuo aika oli silloin vielä 18-vuotiaan Kaarlen loisteliasta nousukautta.”
Helistö päätteli oikein, että marssin nimi on jälkipolvien antama, joille Kaarle XII:n onnettomasti päättynyt taival oli tuttu.
Narvan marssi kulkee mollissa. Sata vuotta Kaarlen kuoleman jälkeen kirjoitti runoilija Erik Gustaf Geijer marssiin tekstin, joka muutti sen puhtaaksi surumarssiksi. Martti Helan suomentama alku kuuluu: ”Muistot, aika, häipyvä, heitä! / Hetken riemut kalpeat peitä! /….”

Yksi marssin varhaisista tutkijoista, Leonard Höjer oli sitä mieltä, että kyseessä on lopulta vanha irlantilainen juomalaulu Arrah, my darling Evelleen.
Ei tässä mitään uutta ole. J.S. Bachin Matteus-passion muutamien aarioiden kuuluisat sävelkulut ovat lähtöjään saksalaiskapakoiden vaahtoavien tuoppien ääreltä.

Merkittävää on, että Narvan marssi ei ole yksistään sotilassoittokuntien ohjelmistoa. Polyteknikkojen kuoro laulaa sen ruotsiksi. Sitä soitetaan pelkästään uruilla. Sen ovat sovittaneet ja levyttäneet myös heavy metal -yhtye Lyijykomppania ja black metalia soittava Hiidenhauta.

Ehdotan, että Euroopan unionia symboloiva sävelmä Oodi ilolle Ludvig van Beethovenin Yhdeksännestä sinfoniasta vaihdettaisiin Narvan marssiin.
”Yöhyt synkeä kattaa meitä, /varjot laulumme kuulkoot vaan! / ”

Jääpalakoneita ehdimme tehtailla, kun ilmasto todella lämpenee.

Harri Nordell

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja ja runoilija. Tähänastiseen tuotantoon kuuluu viisi runokirjaa ja viimeksi on ilmestynyt (2011) Sanaliekki äänettömyydessä - Valitut runot 1980-2006 (WSOY). Runoja on palkittu ja käännetty monille kielille.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle