Dirty Harri


Senkin kermi maanija!

Hyvät lukijat, ymmärtäkää onnetonta kertojaanne.
Hyvässä Salon kaupungissa oli kansakoulun ensimmäisellä luokalla opettajanani tiukka rva evp. Fanny Luukkonen (nimi muutettu). Rva evp. F. Luukkonen tiesi kaiken, myös sen mitä päässäni liikkui tai minkälaisia sanoja huuliltani oli luettavissa.
Olin vilkas ja levoton oppilas. Täynnä kahlitsematonta energiaa. Tuli tietenkin kerrottua sellaista. mistä seitsenvuotiaalla ekstrovertilla oli yleensä asiaa, ja mistä tytöt hihittelivät.
Niinpä keväisenä iltapäivän tuntina rva evp. Luukkonen varoittamatta tempaisi villapuserostani ja retuutti minut koulun aulaan. Siellä odotti käsienpesuallas.
”Suu auki, suu auki!”, huusi hysteerinen rva evp. Luukkonen, taivutti pääni väkisin altaaseen ja alkoi hangata hampaitani ja kieltäni mäntysuopasaippualla. Olin tukehtua.
Nykyaikana olisirva evp. Fanny Luukkonen tuomittu pahoinpitelystä ja hän olisi todennäköisesti menettänyt työnsä.

Tästä seurasi se, että minulle tuli suun alueelle nykimishäiriöitä ja äänteellisiä pakkoliikkeitä: Tajusin paljon myöhemmin, että osa oireista kuului Touretten syndroomaan, vaikka sellaista ei virallisesti minulle koskaan diagnostisoitu.
Tuli pakonomainen tarve toistaa omia sanojaan (palilalia) ja pakonomainen tarve toistaa muiden sanoja (ekolalia). Kaikki nämä oireet ovat onneksi hävinneet vuosien myötä, paitsi koprolalia, jossa pakonomaisesti joutuu toistamaan hävyttömiä sanoja ja ujuttamaan tahtomattaan puheeseensa kirosanoja.

Saatana, eihän se ole sopivaa. Eikä kaduille, ravintoloihin ja työpaikoille ole ilmaantunut rukouksista huolimatta äänieristettyjä ns. Tourette-koppeja, joissa perkele voisi päästää suojatussa tilassa ilmoille pahimmat verbaaliset mölähdyksensä.
Niinpä olen joutunut etsimään uusia kirosanoja, jotka soivat tylyä tylymmin:
Senkin kisura kermi! Rautsa morri! Senkin saulakka kurmu. Kermi maanija! Kuvalkko vuorso! Sinä luostakka vuonnelo.

Olisi kuitenkin viisasta, ettet käyttäisi näitä poronhoitoalueella.

Harri Nordell

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja ja runoilija. Tähänastiseen tuotantoon kuuluu viisi runokirjaa ja viimeksi on ilmestynyt (2011) Sanaliekki äänettömyydessä - Valitut runot 1980-2006 (WSOY). Runoja on palkittu ja käännetty monille kielille.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle