Dirty Harri


Ankomä kerro

Yhden jälkeen Valpurinyönä mietin vielä yhtä. Vielä yhden jälkeen mietin vielä kerran yhtä. Yhtä kaikki.
Kättelin kirjahyllyäni, kumarsin jalkalampulleni, toivotin iloista kevättä molemmille ja tervetuloa peripateettisen koulukunnan luennolle
Näin se sitten eteni.
Ko kolmas klasi tyhjeni
Kreikkalainen Ilias,kuten kaltaisensa hienostuneet teokset alkavat vokaatiolla. Homeros kutsuu muusaa avukseen, koska uumoilee, ettei selviä omin neuvoin työnsä pulmista.
”Laulaos, oi runotar, viha Peleun poian Akhilleun / turmiokas, mi akhaijeja löi lukemattomin tuskin…”
Jo pelkästään tämän uhkea säkeen perusteella olen sitä mieltä, että Kreikan velat olisi annettava anteeksi, ja Suomen on liittyvä Natoon.
Ko neljäs klasi täytetti

Antiikin Yhdysvaltojen, Rooman runoilijat olivat itsevarmoja. Rappeutuneiden fetavaltioiden runottaria ei enää kaipailtu eeposten suojelijoiksi.
Publius Vergilius Maro, joka oli saanut aikansa Navy SEAL -erikoisjoukkojen koulutuksen, aloittaa Yhdysvaltojen synnystä kertovan Aeneis-eepoksen itsevarmasti:
”Arma virumque cano…” Suomeksi: ”Marsin taistoja nyt sekä sankarin retkiä kerron…”
Lähilukukin sen kertoo, että säkeessa sai syntynsä niin Yhdysvaltojen avaruusohjelma kuin ulkopolitiikkakin.
Ko kuudet klasi ei saatu
Kuka kertoisi minulle, miten nämä kuuluisat ensisäkeet ovat syntyneet? Kirjallisuustutkijoiden sukupuusta ei ollut silloin pudonnut vielä yhtään strukturalistia omenan päälle.
Ko seittemäs klasi annetti
Kohtikkä aurinkon laskies häne läskipääns ja akkunans ja mettän taa ynnä valkovuakkojen lopettaes vuotamisens eli vilkkumisens hänet valtas niinko pelvokas jano ynnä kuuma kon kauhija valkkianpalo ketä vaikutti tylyst häne limpise systemi et hää melkke parkas kon suure varsinaissuomalaise runon ensmäne säe tölmäs kon puuta päite häne mielens ketä oli vuasia piretty vähä vähäsenä ja hää rukoil aluen elysee-keskust avukses ja tuekses ja muit alue jumali kon häne säesynnytykses hetki oli tuleva et net antasiva hänel hänen karonne äly ja tairot luora jotta jälkileipämailman purtavaks elikäs sialun ravitsevaks tuoatteks.
Ko ensmäne säe valmistusis
Ankomä kerro senkosattus kellehänt loukkas.”

Harri Nordell

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja ja runoilija. Tähänastiseen tuotantoon kuuluu viisi runokirjaa ja viimeksi on ilmestynyt (2011) Sanaliekki äänettömyydessä - Valitut runot 1980-2006 (WSOY). Runoja on palkittu ja käännetty monille kielille.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle