Dirty Harri

| Eerolan Juhon parempi räppi »

Kosmetologian peruskurssi

Aihe Yleinen, 4.11.2014 10:36, Harri Nordell

Shade ja minä olemme lihansyöjiä.

”Salaatin aloittaminen oli hänelle kuulemma kuin kahlaaminen meriveteen koleana päivänä”, kertoo Vladimir Nabokov runoilijastaan John Francis Shadesta romaanissaan Kalvas hehku, jonka suomennos ilmestyi viime viikolla.

KIUKAALLA TIRISEE saunalenkki foliopussissa. Västanfjärdissä tihuuttaa, kolme astetta lämmintä, näkee ettei näe merelle. On vainajien päivä. Kahlaan seitsenasteiseen Saaristomereen ja sukeltelen hihkuen. Talviturkki on viimeinkin heitetty.

En ui kesäisin, en hiihdä rauhan aikana. Vaikka lajini on kehittynyt meressä, löydän evoluutiosta vain viisi merkittävää saavutusta, runous, Ultimator-olut, Berliinin filharmonikot, kirjapainotaito ja kosmologia. Suurin on kirjapainotaito. Saksalaisen kirjailijan Günther Grassin listalla on Knorrin lihaliemikuutio.

SAUNAN, MAKKARAN ja muutaman Ultimatorin jälkeen on pakko lähteä nojailemaan vahvaan siirtolohkareeseen.

Kivi on yhtä tajuton kuin minä pian tiedoton, mutta olemme sukulaisia – kosmisen inflaation ja alkuräjähdyksen veljeksiä – samaa syntyä, maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin ahjosta pöllähtäneitä hiukkasia.

(Vai olisiko koominen inflaatio tässä osuvampi? Muuten, Helsingin yliopiston kosmologian professori Kari Enqvist kertoi, että kansan suussa hän on kosmetologian professori.)

Kuudennen Ultimatorin jälkeen pidän ympäristöoppituntia lohkareelle:

”Jätkä hei, älä usko Kalevalaa. Maailma ei syntynyt Väinämöisen munasta eikä sotkan pimpistä. Alussa oli singulariteetti, joka ei ollut missään. Sitten se räjähti ja syntyi avaruus ja aika. Älä kysy miksi. Vastaus tarvitsisi edeltävän syyn, eikä sellaista voi olla, koska edeltävää aikaa ei ollut. Paavikin myönsi tämän äsken.”

”Kyl maar”, murjotti kivi.

VAINAJIEN PÄIVÄNÄ lohdutti, että olemme kaikki yhtä. Elävät ja kuolleet, samoja alkeishiukkasia. Hyvä lukutaitoinen lukija, lue ennen lähtöäsi professori Enqvistin uusin kirja Ensimmäinen sekunti – silminnäkijän kertomus. Et usko silmiäsi.

JOKU on sanonut, että runous on tiedettä tarkempaa. Mitä tuumit tästä?

”Talven maa./ Minä silitän kuusenoksaa kuin koiraa./ Minä kuljen isäni unessa isäni maassa.”

(Mirkka Rekola)

HARRI NORDELL

Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja ja runoilija

Kommentoi

Harri Nordell

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien kulttuuritoimittaja ja runoilija. Tähänastiseen tuotantoon kuuluu viisi runokirjaa ja viimeksi on ilmestynyt (2011) Sanaliekki äänettömyydessä - Valitut runot 1980-2006 (WSOY). Runoja on palkittu ja käännetty monille kielille.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle