Asia on pöydällä

« Vastustus on vaikea taito |

Kiihkeä peli alkaa

Aihe Ei luokittelua, 23.10.2009 11:26, ossi.rajala

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) esitys ensi vuoden talousarvioksi käynnistää kiihkeän poliittisen pelin seuraavan reilun kuukauden ajaksi. Seuraavassa köyhän miehen ennustus siitä, mitä tulee tapahtumaan:

Demareita ja Vasemmistoliittoa jurppivat peruspalvelulautakunnan toiveita pienemmät määrärahat sekä vanhuksia hoitavan Myllykoti Oy:n ja 450 vapaarahoitteisen vuokra-asunnon myyminen. Vasemmisto haluaakin suuremman korotuksen kunnallisveroon, jotta myynneiltä ja peruspalvelujen heikennyksiltä vältyttäisiin.

Eniten kannatusta muissa valtuustoryhmissä saa peruspalvelulautakunnan rahoituksen kasvattaminen. Myös kokoomus ja Rkp suostuvat lopulta nuristen korottamaan Turun veroprosentin tasaan 19:ään jo ensi vuodeksi, jotta rahaa saadaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon lisää. Myllykoti ja vuokra-asunnot pannaan kuitenkin oikeiston ja vihreiden vaatimuksesta myyntilistalle, sillä niistä mahdollisesti saatavilla miljoonilla olisi suuri taloutta paikkaava vaikutus. Velkamiljoonia ei haluta enempää.

Valtuusto pystyy hyväksymään budjetin vasta joulukuussa, koska Sdp tapansa mukaan pyytää lisäselvityksiä esimerkiksi vuokra-asuntojen myymisestä. Virkamiesjohto teettää selvityksen, jossa todetaan, ettei vuokralaisten asema muutu, vaikka asunnot kaupattaisiin. Vasemmistoliitto ei selvitystä usko vaan esittää myymisen hylkäämistä jo ihan periaatteesta. Demarit jatkavat jarrutusta pyytämällä asian pöydälle ja esittävät sen uudelleen valmistelemista jollakin epämääräisellä tavalla.

Muut puolueet suostuvat Sdp:n hidasteluun siinä toivossa, että demarit lopulta suostuvat vuokra-asuntojen ja Myllykodin myymiseen. Näin lopulta käykin vuokra-asuntojen osalta. Myllykodin kauppa erotetaan talousarviosta ja tuodaan käsittelyyn myöhemmin. Sdp saa myönnytyksensä vastapainoksi sovittua kaikkien muiden kanssa siitä, ettei kaupungin henkilöstöä varmasti lomauteta enää ensi vuonna. Talkoovapaita saa suositella. Muut puolueet eivät muutenkaan lomautuksia esittäisi, mutta Sdp haluaa tehdä siitä kuitenkin sopimuksen.

Budjetin kuumimmat kysymykset ovat taisteluja oikeiston ja vasemmiston välillä. Keskellä olevat keskusta ja vihreät tukevat vasemmistoa kunnallisveron korotuksessa ja oikeistoa kaupungin omaisuuden myymisessä. Perussuomalaiset ja sinivalkoiset vaativat maahanmuuttajien kotoutusrahojen vähentämistä. Kristilliset korostavat monien muiden tavoin sosiaali-, terveys- ja opetuspalvelujen tärkeyttä. Lisäksi jokaisella puolueella on omia, pienempiä korjausesityksiään.

Tämä ennustus perustuu Turun puolueiden aikaisempiin linjauksiin ja käyttäytymiseen politiikassa. Ennustus mennee metsään monessakin kohtaa, mutta uskon, että jokin kohta pitää myös paikkansa.

P.S. Omaisuuden myyminen voi olla Turulle riskialtista, sillä kaupungilla vaikuttaa poikkeuksetta olevan huonoa tuuria arvokkaiden myyntikohteidensa kanssa. Kymppitonnin Pinella on vielä korjaamatta, Kristiinankatu 1:n kanssa on vähintään teknisiä ongelmia ja ICT-talon osakkeiden myyntityö ei ole välttämättä edes alkanut. Kaupungin kannalta onnellisesti päättynyt Kauppiaskatu 1:n kauppa oli sekin melkoisen näytelmän lopputulos.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle