Asia on pöydällä

« Kakkamainen ensi vuosi | Kiihkeä peli alkaa »

Vastustus on vaikea taito

Aihe Ei luokittelua, 9.10.2009 10:11, ossi.rajala

Ihailen suuresti sitä tarmoa, jota monilla aktiivisilla kansalaisilla tai järjestöillä on, kun he lähtevät vastustamaan sellaisia hankkeita tai päätöksiä, joita he pitävät syystä tai toisesta kelvottomina. Muun muassa Turun Seudun Vesi Oy:n toimet, Turun toriparkin kaavoitus sekä Turun lomautukset ja muut säästötoimet ovat poikineet adresseja, mielenosoituksia ja vihaisia kirjoituksia mielipidepalstoilla.

Suuret ja kalliit päätökset tuleekin kyseenalaistaa ja niitä voi vapaassa maassa vapaasti vastustaa niin paljon kuin haluaa. Kunhan lakeja ei rikota tai tuoteta toiselle vahinkoa.

Joskus vastustajilla tuntuu kuitenkin karkaavan mopo hieman käsistä. Esimerkiksi Turun Seudun Veden tekemää vesihanketta vastaan on kapinoitu myös sellaisilla väitteillä, joille ei ole ainakaan vielä tuotu esille perusteita. Tai ainakaan minä en ole nähnyt todisteita viranomaisten lahjonnasta tai tulevan puhdistetun tekopohjaveden myrkyllisyydestä.

Ehkä olen liian sinisilmäinen, mutta on jotenkin vaikea uskoa, että vuosia työn alla olleen ja oikeudessakin puidun urakan lopputuloksena koko Turun seudulle johdettaisiin myrkyllistä vettä Kokemäenjoesta.

Monissa tapauksissa vastustajien (ja ehkä puolustajienkin) tunteet voivat varmasti nousta niin pintaan, että argumentteja ei jäädä perustelemaan. Pahimmillaan vastustajat ja puolustajat ajautuvat niin pahaan sanaharkkaan, että järkevä keskustelu tyrehtyy.

Kärjistyneestä tilanteesta voi helposti seurata se, että hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen valitetaan kiusan tekemisen takia, mikä on ikävä ilmiö. Oikeuteen valittaminen on toki kansalaisoikeus ja sitä kuuluukin käyttää, jos muutoksenhaulle on perusteita. Kiusan tekemistä varten valitusten tehtailu on lapsellista, sillä ne lopulta usein vain viivästyttävät hankkeita ja maksavat useimmiten veronmaksajille lisäeuroja.

Eri hankkeiden vastustajien ja puolustajien saattaisi olla välillä hyvä muistaa vanha ja kliseinen politiikan lausahdus: “Asiat riitelevät, eivät ihmiset”.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle