Asia on pöydällä

« Turun hieno sopimus risoo | Vastustus on vaikea taito »

Kakkamainen ensi vuosi

Aihe Ei luokittelua, 25.9.2009 9:56, ossi.rajala

Turun ensi vuoden talousarvion laatimisen lähtökohdat eivät voisi paljon huonommat olla. Lautakuntien esityksistä pitäisi ottaa reilut sata miljoonaa euroa pois, jotta ensi vuoden tulot ja menot olisivat jonkinlaisessa tasapainossa.

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen (kok) ehdotus tulevaksi budjetiksi tulee todennäköisesti olemaan murheellista luettavaa monelle virastolle sekä kaupunkilaisille. Sekä verojen nostaminen, rakennemuutokset että palveluiden leikkaukset vaikuttavat väistämättömiltä, ellei velkataakkaa kasvateta edelleen.

Poliitikkojen on siis ensi vuonnakin jatkettava hätäsäästökeinojen tekemistä. Talousjohtaja Ari Mäkinen pitää henkilöstön lomauttamista edelleen mahdollisena, mutta on vaikea uskoa pakkolomien saavan enää poliitikkojen hyväksyntää.

Jo tämän vuoden lomautuksista vääntämien näytti sivusta katsottuna niin hirveältä näytelmältä, ettei sen soisi toistuvan. Lomautukset ja talkoovapaat ovat varmasti olleet raskas pala henkilöstölle eikä niillä ole lisäksi saavutettu täysin asetettuja säästötavoitteita.

Talkoovapaiden ja lomautusten piti säästää noin 14 miljoonaa euroa, mutta uusimpien kaupungin ennusteiden mukaan säästö jää seitsemään miljoonaan.

Mistä siis voidaan höylätä pois?

No, Turun kalliista ja ylisuuresta hallinnosta, sanoo toriparlamentti.

Populistisessa väitteessä saattaa olla perää, vaikka kukaan ei oikein osaa tarkemmin sanoa, ketkä tulisi potkia pois. Kaupunki tarvitsee kuitenkin jonkinlaisen hallinnon toimiakseen.

Ja vaikka byrokraatteja pantaisiin pihalle, ei heidän potkuistaan kuitenkaan syntyisi tarpeeksi säästöä talouden tasapainottamiseksi. Jotakin muutakin tarvitsee siis höylätä, ja se tie on vaikea.

Luopumisen tuskasta saa hyvin kuvan, kun muistelee Snellmanin tai Paimalan kouluyksiköiden lakkauttamisista käytyjä ja käytäviä vääntöjä. Vanhempainyhdistykset eivät ymmärrettävästi anna periksi, kun heidän lapsiensa koulumatkat ovat vaarassa pidentyä. Opetustoimi yrittää puolestaan repiä resursseistaan suurimman mahdollisemman hyödyn irti järjestelemällä voimia ja tiloja mahdollisimman tasapuolisesti.

Poliitikot eivät ole selvästi puoltaan valinneet, joten seurauksena on ollut vuosia jatkunut soutaminen ja huopaaminen.

Voi vain kuvitella, minkälainen soppa voi syntyä ensi vuoden miljoonaluokan leikkauksista, joista poliitikkojen pitäisi päästä yhteisymmärrykseen seuraavien kuukausien aikana. Toivotan vilpittömästi voimia ja näkemystä kaupungin päättäjille. Tilanne on poliittisesti sanottuna haasteellinen. Termi tarkoittaa suomeksi kakkamaista.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle