Asia on pöydällä

« Säästö- ja lääkekuurilla | Kakkamainen ensi vuosi »

Turun hieno sopimus risoo

Aihe Ei luokittelua, 10.9.2009 13:37, ossi.rajala

Turkulaisten valtuustopuolueiden solmiva ryhmien välinen sopimuksen tulkinta näyttää olevan tuskallisen vaikeata poliitikoille.

Kuluvan valtuustokauden tärkeimpiä asioita linjaava niin sanottu hallitussopimus on puhuttanut varsinkin silloin, kun jokin puolue on alkanut sooloilemaan päätöksenteossa. Muut, ruodussa pysyneet, ovat tällöin moittineet sooloilijoita ja muistuttaneet pyhästä sopimuksesta joka kuulemma velvoittaa harmoniseen yksimielisyyteen.

Olen tämän kyseisen hallitussopimuksen lukenut, eikä siellä minun mielestäni puhuta suoraan ehdottomasta yksimielisyydestä. Sopimuksen mukaan ryhmät ovat yksimielisiä sopimukseen kirjatuista tavoitteista, ja keskeisten asioiden osalta ryhmät päättävät yhteisistä kannoista sopimuksen tehneiden ryhmien puheenjohtajien muodostamassa toimikunnassa.

Näiden korulauseiden tulkinta onkin sitten vaikeampaa. Mitkä ovat keskeisiä asioita? Mitkä päätökset koskevat sopimukseen kirjattuja, osittain ympäripyöreitä tavoitteita? Olisiko toriparkistakin pitänyt saada aikaan yksimielinen päätös?

Turun paikallispolitiikasta tulisi äärimmäisen tylsää, jos kaikki olisivat koko ajan samaa mieltä. Sehän kuuluu politiikkaan, että asioista ollaan eri mieltä ja tarpeen vaatiessa enemmistö päättää demokraattisesti äänestämällä, mikä on lopullinen päätös. Ei sen pitäisi olla vaarallista. Äänestäjät sanovat sitten vaaleissa, kenen politiikalla on kansan tuki.

Tällä valtuustokaudella harvoja kapinoitsijoita on syytetty liiallisesta kurittomuudesta ja taloustalkoiden unohtamisesta. Harmonia meni rikki esimerkiksi lisätalousarvion käsittelyssä, kun vasemmistoliittolaiset ja keskustalaiset rohkenivat tehdä omia esityksiä. Kapinalliset esitykset kokivat kuitenkin murskatappion enemmistön ollessa sinipunaviherkonsensuksen kannalla.

Hallitussopimus on sinänsä loistava, kaupunkia kehittävä paperinippu, joka osoittaa kaikkien poliittisten ryhmien kykenevän hyvään yhteistyöhön. Se vaan on aivan liikaa vaadittu, että sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen oltaisiin samaa mieltä kaikesta.

Puolueiden välillä on vielä sen verran oikeita eroja, että esimerkiksi vasemmisto ja oikeisto ovat välillä eri linjoilla. Ja se on demokratian kannalta ihan hyvä.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle