Asia on pöydällä

« Eurovaali, tuo kesän kohokohta | Säästö- ja lääkekuurilla »

Kuka pelkää Suur-Turkua?

Aihe Ei luokittelua, 13.5.2009 22:38, ossi.rajala

Yhteistyö Turun kaupunkiseudulla ei suju. Tai oikeastaan sujuu, mutta vain Turun naapurikuntien välillä. Keskuskaupungille ovat muut kääntäneet selkänsä, koska ovat pelänneet, että yhteistyö johtaa jossain vaiheessa Suur-Turun perustamiseen.
Pelolle ja epäluulolle onkin ollut katetta, sillä Turku päätti yli vuosi sitten lähettää kosiokirjeitä naapureilleen kuntaliitos mielessään. Naapureiden vastaus oli kohtelias ja selvä: Ei käy.
Nyt Turun naapureilla eli kehyskunnilla on taas edessään yhteistyötarjous. Tällä kerralla yhteistyötä vauhdittaa valtiovarainministeriön teettämä selvitys, joka potkii kaupunkiseutua parempaan yhteistyöhön. Selvitys väläyttää jo uuden velvoittavan yhteistyölain säätämistä, jos hommat eivät lähde sujumaan. Rivien välistä voi lukea, että jos tahti ei lähivuosina muutu, valtio tulee ja perustaa väkisin sen Suur-Turun. Siinä on kova pelote kehyskunnille.
Turun seudulla on vielä langat omissa käsissään. Esimerkiksi ulkopuolisen selvityshenkilön tai seudullisen päätöksentekoelimen kautta voidaan yrittää aukaista solmuja. Valtion ei tarvitse vielä tulla kepin kanssa vauhdittamaan asioita.
Asukkaiden kannalta parempaa yhteistyötä sopii toivoa. Esimerkiksi seudullisen joukkoliikenteen kehittäminen, yhteinen kaavoitus, ja palvelut ovat ennemmin mahdollisuuksia kuin uhkia.
Koko seudun uhkana on pikemminkin se, että Turku jää yksin, jolloin se heikkenee. Jos taas koko seudun veturikaupunki näivettyy, naapurikunnat tuntevat sen nahoissaan ennemmin tai myöhemmin. Turussa sijaitsevia työpaikkoja ja erityispalveluita tarvitsevat seudulla muutkin kuin turkulaiset.
Naapureiden kannattaakin välillä pohtia Turun hyviä puolia. Niitäkin on.

Yksi Vastaus artikkeliin “Kuka pelkää Suur-Turkua?”

Olli Porra: 2.6.2009 kello 21:17

Toimittaja Ossi Rajala totesi aivan oikein: “Asukkaiden kannalta parempaa yhteistyötä sopii toivoa.” Siis todella yhteistyötä, mm. kaavoituksessa, palveluissa, liikennejärjestelyissä, mutta miksi Turun naapurit olisivat kiinnostuneita liittymään pahasti velkaiseen, rapakuntoiseen Turkuun? Sitä paitsi Turun rasitteena on täysin turha, noin veroprosentin kustannuksia lisäävä kaksikielisyys, jota rasitetta naapurit eivät varmaankaan halua itselleen. Turun päättäjien olisi syytä vaatia lainmuutosta, jolla nykyinen kohtuuton 3000 vähemmistökielisen kaksikielistävä laki kumotaan. Sen jälkeen voisi naapurien kiinnostus Turkuun yhtymiseen nousta aivan uudelle tasolle, kun Turulla olisi reaalisia mahdollisuuksia tasapainottaa surkea taloutensa.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle