Asia on pöydällä

« Toiminnan tehostaminen on päivän sana | Kuka pelkää Suur-Turkua? »

Eurovaali, tuo kesän kohokohta

Aihe Ei luokittelua, 11.5.2009 20:36, ossi.rajala

Monet eurovaaliehdokkaat lupaavat puolustaa Suomen etuja, jos äänestäjät lunastavat heille uurnilla piletin Brysseliin. Lupaus on samaan aikaan sekä hyvä että huono.
Huono se on siksi, koska EU:n parlamentissa ei ajeta kansallisia etuja vaan keskitytään koko unionia koskeviin isoihin kokonaisuuksiin ja linjoihin. Kansallisista eduista tapellaan lähinnä EU:n neuvoston kokouksissa, joihin osallistuvat jäsenmaiden ministerit.
Näin parlamentin tehtäväksi jää eurooppalaisten ihmisten etujen puolustaminen. Suomalaiset toki kuuluvat tähän eurooppalaisten ihmisten ryhmään, joten meppiehdokas voisi lupailla olevansa ennemmin suomalaisten kuin Suomen asialla.
Toisaalta ehdokas, joka ei vakuuttaisi olevansa kotimaan etujen puolella, ei välttämättä olisi vahvoilla äänestäjän silmissä. Monet äänestäjät voivat edelleen luulla, että parlamentissa puidaan jäsenmaiden välisiä vääntöjä. Näin isänmaallinen paatos on ehdokkaalle perusvarma ratkaisu eurovaaleissakin.
Ehdokkaiden ja samalla koko vaalien suurin ongelma taitaa kuitenkin olla se, ettei äänestäminen näissä juhlissa kiinnosta kansaa. Ainoastaan optimistit povaavat äänestysprosentin nousevan yli 50 prosentin.
Todennäköisesti joka toinen äänioikeutettu jättää eurooppalaisen vaikuttamisen muille, mikä on sääli. Parlamentti tuntuu varmasti monesta kaukaiselta ja byrokraattiselta laitokselta, mutta nyt olisi tarjolla hieno tilaisuus vaikuttaa siihen, minkälaisten arvojen pohjalta eurooppalaisia linjoja vedetään. Byrokratian keskellä tehdään kuitenkin päätöksiä, joilla on vaikutusta noin 550 miljoonan ihmisen elämään. Tältä pohjalta kesäkuun 7. päivä on tämän vuoden poliittinen kohokohta.

Yksi Vastaus artikkeliin “Eurovaali, tuo kesän kohokohta”

Masapena: 12.5.2009 kello 15:44

“Byrokratian keskellä tehdään kuitenkin päätöksiä, joilla on vaikutusta noin 550 miljoonan ihmisen elämään. Tältä pohjalta kesäkuun 7. päivä on tämän vuoden poliittinen kohokohta.”

Roskapuhetta. Intiassa on paljon suuremmat vaalit.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle