Asia on pöydällä

« Vappu oli monen marssin juhla | Eurovaali, tuo kesän kohokohta »

Toiminnan tehostaminen on päivän sana

Aihe Ei luokittelua, 7.5.2009 17:33, ossi.rajala

Tehostaminen säästää ihan pirusti rahaa. Siltä ainakin vaikuttaa, kun seuraa, mitä yritykset ja kunnat nykyään puuhaavat. Se onkin sitten toinen asia, mitä tästä eurojen venyttämisestä seuraa. Tehostajilla kun ei aina ole valmiita vastauksia siihen, mitä esimerkiksi toiminnan uudelleenjärjestely tai rationalisointi käytännössä tarkoittaa.
Tehostusta on päättänyt harjoittaa myös Turun peruspalvelulautakunta, joka repii tänä vuonna noin kahdeksan miljoonan euron edestä ”toiminnallisia säästöjä” sosiaali- ja terveyspalveluista. Sen lisäksi lomautuksilla ja talkoovapailla pitää saada 7 miljoonan säästö aikaan.
Päätös tuntuu maallikon korvaan rankalta, koska summat ovat niin suuria. No, ajatkin ovat toki kovat ja kaikkien kai pitää olla talkoissa mukana.

Lautakunnan puheenjohtaja Juhani Leppä (kok) vakuutti, että toiminnalliset säästöt eivät vaikuta palveluiden laatuun ja saatavuuteen. Tilanne on sitten toinen seitsemän miljoonan henkilöstösäästöjen kanssa.
Nyt herääkin kysymys siitä, miten ihmeessä 8 miljoonan nipistys ei voi vaikuttaa palveluihin? Onko Turun sosiaali- ja terveystoimessa todella niin paljon löysää tai tehottomuutta? Olisi tietysti hyvä, että säästöistä selvittäisiin mahdollisimman vähin naarmuin, mutta jotenkin tämä tehostaminen haiskahtaa pahalta.
Veikkaukseni on, että nämä säästöt merkitsevät käytännössä paljon enemmän, mitä peruspalveluiden virkamiehet ovat tähän mennessä kertoneet.
Toivottavasti olen väärässä, sillä muussa tapauksessa Turun peruspalvelut yskivät syksyllä pahasti, kun henkilöstöä on samaan aikaan lomautettuna tai talkoovapailla.
Työntekijän näkökulmasta tehostaminen tuntuu valitettavan usein tarkoittavan sitä, että samat hommat tehdään pienemmällä porukalla. Sitä taas ei jaksa pidemmän päälle kukaan.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle