Asia on pöydällä

« Koulumatka on suhteellinen käsite | Toiminnan tehostaminen on päivän sana »

Vappu oli monen marssin juhla

Aihe Ei luokittelua, 1.5.2009 18:27, ossi.rajala

Turussa, kuten monissa muissakin kaupungeissa, työväen ja opiskelijoiden vappujuhlia vietettiin perinteisin menoin. Vasemmistopuolueiden lisäksi myös muut puolueet jalkautuivat kansan keskuuteen, vaikka työväestön puolueita kai virallisesti ovat edelleen vain Sdp, Vasemmistoliitto sekä erilaiset kommunistiset järjestöt.
Turun keskustassa olikin vappupäivänä käynnissä vilkas pörinä, sillä erilaisia tapahtumia ja markkinahumua oli runsaasti. Yksi syy runsaaseen tarjontaan oli se, etteivät vasemmistopuolueet tunnu edelleenkään sopivan samalla marssiviivalle. Erilaiset tapahtumat elävöittävät toki katukuvaa, mutta touhua katsellessa rupesi väkisinkin mietityttämään, miksei työväestö pysty marssimaan yhdessä edes vappuna?
Ovatko aatteelliset erot todella niin suuria, etteivät demarit ja vasurit mahdu samaan kulkueeseen? Vai onko omien marssien taustalla eri ay-osastoiden keskinäiset kisat?
Vasemmisto saattaisi saada aatteelleen ja arvoilleen enemmän näkyvyyttä, jos punaliput liehuisivat samassa paikassa samaan aikaan. Turussa demareiden ja vasureiden yhteiskulkueessa olisi todennäköisesti ainakin 500 osallistujaa. Siinä olisi kaupunkilaisillakin enemmän katsottavaa.
Lisäksi uusien kavereiden etsimisessä ei kummallakaan puolueella ole varaa olla turhan ronkeli. Vasemmiston kannatus ei ole ainakaan vielä lähtenyt selvään nousuun, vaikka maa ja maailma elää taantumassa.

6 Vastausta artikkeliin “Vappu oli monen marssin juhla”

Camilla: 1.5.2009 kello 23:26

Ei kannata myöskään unohtaa mainittuja “erilaisia kommunistisia järjestöjä”. Jos esimerkiksi SKP hyväksyttäisiin mukaan tälle yhteiselle marssille, osallistujia saattaisi löytyä 50-100 lisää. Mitä kirjavampi ja moniarvoisempi marssi, sen näyttävämpää.

Aaro Kare: 3.5.2009 kello 15:32

Suomen kommunistinen puolue ei ole mikään “erilaiset kommunistiset järjestöt”. Kyseessä on ihan puoluerekistersistä löytyvä puolue, jolta löytyy (vaikkei Turun Sanomat tahtoisikaan) myös kannatusta Turusta. SKP toki myös vappuna marssi, eikä marssimme koko hirveästi Vasemmistoliiton vastaavasta poikennut.

Siitä olen samaa mieltä, että vasemmiston tulisi marssia yhdessä. Kommunistit ovat tähän suuntaan aktiivisesti aloitteita tehneetkin. Kuten myös Kommunistinen nuorisoliitto sekä Vasemmistonuoret.

Suurimmat yhtenäisyyden vastustajat löytynevät sosialidemokraattien oikeistosiivestä. Politiikan toimittajan kelpaa tutustua puoluehistoriaan.

Aaro Kare: 3.5.2009 kello 18:34

Miksi Turun Sanomat poistaa kommentit, joissa mainitaan, että myös Suomen kommunistinen puolue on olemassa. On varsin ihmeellistä, ettei demokratiasta ole tietoakaan näillä sivuilla. Vasemmiston yhteistyö on toivottavaa, ja sen rakentamiseksi tarvitaan monenlaisia ääniä.

kaija kiessling: 5.5.2009 kello 15:36

Oikeassa olet, Ossi, niin oikeassa.

SKP:n eli Suomen Kommunistisen puolueen ( ei siis mikä ‘järjestöinen’, vaan valtakunnallinen puolue joka vuosi sitten vietti 90-vuotis juhlaansa) Turun piirijärjestö on vuodesta toiseen ollut jo heti alkuvuonna osaltaan aloitteellinen yhteisiin vappujuhlien järjestämiseksi Vas:n kanssa tai taannoin vielä ammatillisen paikallisjärjestön puitteissa - edes marssien osalta, mutta edelleen on Vas:n paikallisessa piirijohdossa ihmisiä, jotka eivät halua että SKP:n liput ovat samassa kulkueessa kuin VAS:n - ja puhujaa ei juhlaan saisi ainakaan tuoda.
Olemme siis esittäneet edes pelkkää marssiosuutta yhteiseksi, mutta sekään ei siis Vas:n tovereille sovi - ja osalle jotka olisivat siihen valmiit, on johto valehdellut, etteivät kommunistit halua!
Näille asioille on paljon todistajia. Molemmissa puolueissa!

Entä SDP?
Ainakin vasta muutama vuosi sitten oli Pertti Paasion vahva kanta ja vastaus Vas:lle ollut, ettei kuuna ilmoisna ikinä yhteistä marssia, vain hänen kuolleen ruumiinsa yli. Tällekin vastaukselle on todistaja.
Eli muuttuko sen jälkeen jokin, kun nyt sivummalle jäänyt PP on kokonaan pois joukosta? Tuskin, jos katsoo nykyistä demarien valtaklikkiä.
*************
Olen kanssasi todella samaa mieltä, että luulisi edes vappuna kaiken nykypolitiikan tuloksista kärsivien yhdistävän voimansa. Lähtevän yhdessä edes marssimaan ja vaatimaan vahvoin tunnuksin muutosta politiikkaan.
Mutta ei!
Mutta ehkä demarien ja Vas:n johdolla menee täällä Turussa niin leveästi, ettei tarvitse missään koota enää voimia paremman politiikan aikaansaamiseksi!
Siltä näyttää!

Ossi Rajala: 7.5.2009 kello 17:44

Pahoittelut kommenttien myöhäisestä päivittämisestä. Järjestelmä ei ole toiminut ihan odotetusti, joten en saanut ilmoitusta näistä viesteistä. Minun tarvitsee itse toimia moderaattorina, mikä ei ole muun työn ohessa kaikkein helpointa. Näin ollen päivitysten tekeminen saattaa kestää välillä aivan liian kauan. Suomen kommunistista puoluetta ei ole siis täällä ruvettu sensuroimaan.

Peter Sidorkiewicz: 8.5.2009 kello 20:53

Miksi kommarit haluatte tanssia vasureiden tai demareiden kanssa? Misksette vaan liity heihin? Helpompaa kuin yrittää laajentaa “omia joukkoja” tekaistuilla tempauksilla.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle