Asia on pöydällä

« Oletko kuullut Turun strategiasta? | Vappu oli monen marssin juhla »

Koulumatka on suhteellinen käsite

Aihe Ei luokittelua, 30.4.2009 16:11, ossi.rajala

Turussa käydään parhaillaan kuumaa keskustelua lasten koulumatkoista ja kouluista yleisesti ottaen, koska uusi kouluverkkoselvitys on valmistunut. Selvityksen punaisena lankana on muutaman lukion yhdistäminen sekä yhtenäiskoulujen muodostaminen Turkuun.
Muutoksen seurauksena esimerkiksi Kerttulin koulurakennus tulisi Aurajoen ja Kupittaan lukioiden käyttöön. Tämä johtaisi puolestaan siihen, että Aurajoen lukion tilat tulisivat Nummenpakan koulun käyttöön, mikä mahdollistaa suuremman oppilasmäärän ohjaamisen Aurajoen kouluyksikköön.
Koko ruljanssin seurauksena monen koululaisen koulumatka muuttuu nykytilanteeseen verrattuna ja se kuumentaa nyt Turussa tunteita.
Vanhempien huoli on suuri, sillä koulutien pitenemistä ja opinahjojen kokojen kasvua ei pidetä hyvänä suuntana. Virkamiesten ja poliitikkojen vakuuttelut opetuksellisista parannuksista, oppilasmäärän vähenemisestä ja rahapulasta kaikuvat kuuroille korville, kun oma, tuttu ja turvallinen lähikoulu on lakkautuslistalla.
Keskustelun aikana olen monta kertaa miettinyt sanan ”lähikoulu” merkitystä. Kuinka kaukana on lähellä? Onko kahden kilometrin matka keskustassa pienelle lapselle liian pitkä? Entä onko se kauheata, jos ”joutuu” kulkemaan bussilla kouluun? Vaikea sanoa.
Sen kuitenkin muistan, etteivät omat 3-5 kilometrin peruskoulumatkat tuottaneet aikoinaan suurta tuskaa kävellen tai pyörällä kuljettuna. Luultavasti nykyajankin koululaiset tulevat pärjäämään, vanhempiensa huolestuneisuudesta huolimatta.

Yksi Vastaus artikkeliin “Koulumatka on suhteellinen käsite”

koulumatka 10 km: 5.5.2009 kello 16:33

pitää muistaa että ei matka tapa vaan esteet, eli kuinka turvallinen reitti on. on eri asia pyöräillä puoli kuolleessa taajamassa koivujen katveessa, kun vilkkaan suuren kaupungin keskustassa, jossa autoilijat ajavat punaisia päin. eli se ettei vanhemmat halua että koulumatka pidentyisi on varmaan se, että he tietävät miten turvaton reitti on ja miten aikuiset autoilevat liikennesäännöistä välittämättä.
bussimatkailua pitäisi silti kehittää, sitäkin että kuljettajat osaisivat ottaa koululaiset huomioon. on aina hauskaa huomata että kaasujalka kevenee aikuisilla silloin kun omat lapset pieniä ja mukana aamuliikeenteessä, mutta valitettavasti kaasua taas painellaan vanhaan malliin kun lapset kasvaa.

Kommentoi

Ossi Rajala

  • Kirjoittaja on paikallista politiikkaa silmällä pitävä vapaa toimittaja. Turkulaisessa politiikassa päätökset jätetään usein pöydälle lisämietintää varten. Tässä blogissa turkulaisen ja lounaissuomalaisen politiikan pohtiminen jatkuu edelleen.

Blogi-arkisto

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle