Amurin varrella

« SYKSY TULEE KOVAA VAUHTIA | Väsyneitä matkamiehiä »

Pohjoistuuli herätti

Aihe Yleinen, 18.10.2011 8:19, Hannu Jortikka

Tänä aamulla astuessani ulos rappukäytävästä tajusin, mitä venäläiset tarkoittivat kovalla tuulella Habarovskissa. Poskipäät olivat hetkessä kuin jäykistettyä terästä! Mieleeni palasi alle 20-vuotiaiden MM-kisat vuonna 1986 Hamiltonissa Kanadassa, missä kävelimme aamupalalle kaikkien muiden joukkueiden kanssa, paitsi tietysti ei Kanadan, noin kilometrin matkan tuulessa ja pakkasessa.
Talooni on vihdoinkin saatu keskuslämmitys ja asento on heti alkajaiseksi on-asennossa, eli lämpöä riittää! Lämmintä vettä ei vieläkään tule kaikista hanoista, mutta onneksi vuokraisäntäni rakennutti minulle lämminvesiboilerin. Rakennustyöt jatkuvat ympäri taloa ja poran ääni kaikuu päivittäin, joten turha haaveilla päivätorkuista.
Vaimoni vieraili täällä viime viikolla ja tutkimme hieman tarkemmin Habarovskia ja sen ympäristöä. Ydinkeskusta on pieni ja kaupunki on levittäytynyt laajalle alueelle ja asuinlähiöitä on useita, suurin osa luonnollisesti neuvostoaikaisia. Ajettuamme joen reunaa kohti pohjoista eteemme ilmestyi valtava hallirakennelma ja se selvisi olevan jääpallohalli. Hallin rakennustyöt on aloitettu jo vuonna 2008, mutta ne ovat viivästyneet yksinkertaisesti rahan puutteen takia. Nyt rakennustyöt jatkuvat ja halli valmistuu varmuudella vuonna 2012? Halliin tulee 10000 katsojapaikkaa ja se on täysin katettu! Kyllä jääpalloilijoilla olosuhteet tulevat heittämään kärrynpyörää tulevaisuudessa.
Olemme olleet kotona nyt hieman pidemmän aikaa, ja olen päässyt seuraamaan juniorijoukkueemme edesottamuksia MHL-liigassa. Liiga käsittää koko Venäjän ja siellä on mukana joukkueita myös pääasiassa entisistä neuvostotasavalloista. Liigaa voi sanoa ammattilaisliigaksi, koska matkat ja harjoittelumäärät eivät anna mahdollisuutta oikeastaan mihinkään muuhun. Meillä on laadukas joukkue Amursgie Tigrie, joka menestyi hyvin viime kaudella ollen lopullisesti kuudes. Joukkueen manageri kysyi minulta suomalaisjunioreista ja kertoi olevansa kiinnostunut ottamaan joukkueeseensa kaksi pelaajaa Suomesta.
Joukkueeni pelit ovat menneet hyvin ja olemme pystyneet yllättämään monia joukkueita. Mutta sarjaa on pelattu vasta 1/4 ja meillä vierasroundit ovat vielä edessä. Mutta joka tapauksessa menestys on antanut lisää työrauhaa ja ainakin marraskuun työpaikka on turvattu! Meillä on tänään ja huomenna vastassa viime kauden runkosarjan voittaja Omsk, joka varmasti on keskittynyt näihin kahteen peliin.

11 Vastausta artikkeliin “Pohjoistuuli herätti”

V: 18.10.2011 kello 13:47

Hyvin alkoi tuplaottelut Omskia vastaan, sillä tänään irtosi 3-1 voitto.

Ruslan: 18.10.2011 kello 14:13

Ja liito senkun jatkuu. Nyt voidaan puhua jo virallisesti liidosta, koska yle urheilukin on ottanut käyttöön sanan “liito” uutisoidessaan Amurin 3-1 voitosta Avangardista. Mitenkäs tuo Mäenpää on viihtynyt Habarovskissa? Oletko jo päässyt syömään pelmenejä runsain määrin?
Onko Habarovskissa sama tapa, kuin (ainakin) useassa muussa paikassa, että valmentaja “raportoi” pari kertaa kaudessa myös alueen kuvernöörille?
Hyvät jatkot Sinulle Hannu ja toivotaan, että kiekko pomppii jatkossakin… :)

Mäenpää on viihtynyt erinomaisesti perheensä kanssa ja pelitkin ovat menneet nappiin. En tiennytkään pelmeneistä mitään aikaisemmin ja nyt ne kuuluvat joukkueen ruokalistaan lähes päivittäin. Olen tavannut kuvernöörin pari kertaa ja hän tuntuu olevan vakiovieras kaikissa peleissä. Ei ole tarvinnut paljon raportoida sarjan aikana, mutta presidentille piti antaa raportti lähes jokaisen tappion jälkeen harjoituspeleissä !

Jorkke: 18.10.2011 kello 23:08

Vau, Amur Habarovsk KHL liigan ykkösenä! Upeaa Jortsu, upeaa! Onneksi olkoon! Jatkahan kirjoittelua, näitä tarinoita on mukava lukea.

Resu: 18.10.2011 kello 23:19

Suomalaiset ovat pärjänneet hyvin KHL:ssä tänä vuonna. Katselin pari Youtube videota kun sinua haastateltiin. Venäläinen vodka ei ole maistunut ja Venättän kielen opiskelukin on sitten alkamassa, hieno homma.

Toisen pätkän katsoin Petrusalekista, josta en etukäteen tiennyt mitään vaikka Lukossa pelasikin. Hän hyvältä tyypiltä, onko fanien huudattaminen jatkunut entiseen malliin ?

Jokereiden peliä on tullut seurattua täällä stadissa ja nyt alkukauden innostus on hiipumassa ja tappioita on tullut.

Mutta hyvää jatkoa sinne Amurin tiikereiden maahan, älkää antako innostuksen hävitä.

Petruzalek on ollut kentällä uskomattoman hyvä ja kaiken muun lisäksi hän on ammattipelaajaa ja hyvä jätkä.

V: 19.10.2011 kello 13:08

Onnittelut! Myös toisesta Omsk-matsista tuli voitto, tällä kertaa 2-0 lukemin.

Eki: 19.10.2011 kello 15:14

Hyviä jorinoita! Onpa mielenkiintoista lukea blogia noinkin eksoottisesta joukkueesta kuin Amur!

mäkkäri: 20.10.2011 kello 20:06

Onnittelut Jortsu hienosta alusta. Toivottavasti lentokelit jatkuu ja peli kulkee. Vähän vaikeata opetella seuraamaan Venäjän liigaa mutta sentään kumu käy jo Suomeen asti että Amurissa tapahtuu kummia!

Julle: 21.10.2011 kello 16:04

Hieno kauden avaus Jortsu! Mukava lukea blogia näin ei-turkulaisestakin näkökulmasta. Lisää samanlaista juttua elämästä vähemmän tunnetussa osassa Venäjää. Menestystä jatkossakin Jyväskylästä!

kk: 22.10.2011 kello 21:49

Mukava lukea blogiasi Hannu,lisää odotetaan, vähän on erilaista elämä siellä jossain tosi kaukana.Hyvin ovat pelit alkaneet osaltanne, Hesarikin tänään isosti kirjoitti Amurin otteista.Paljon hyviä pelejä jatkossakin. Terveiset täältä Helsingistä!

s/s: 24.10.2011 kello 23:48

Kiitos mielenkiintoisista jutuista! Olisi mukava joskus kuulla arviosi nykysuomalaisen ja venäläisen kiekkoilijasielun erosta. Kestääkö venäläinen kritiikkiä ja pientä huutamista nykyään paremmin kuin suomalainen? Tuntuu siltä että Suomessa pitää nykyään olla koko ajan pehmeämpiä johtajia, jotta kenellekään ei vain tule paha mieli.

Ihmiset ovat joka puolella yksilöitä, mutta suurin ero on perusasenteessa. Venäläinen on tottunut järjestelmään, jossa ohjeita tulee välillä hyvin kovalla tyylillä ovista ja ikkunoista monta kertaa päivässä. Tyyli on poikkeuksetta hyvinkin käskevä. Nuoret pelaajat on koulutettu ottamaan vastaan kovaakin kritiikkiä, mutta vanhat ja laiskemmat eivät lotkauta korvaansa oikeastaan mistään. Tässä yhteiskunnassa raha ohjaa kaikkea toimintaa ja sen kanssa uhkailu ja peloittelu ehkä vaikuttaa ? Meillähän Suomessa yritetään rakentaa täydellistä johtajaa koko ajan. Jääkiekko on ehkä huvittavin esimerkki !

Jutta: 25.10.2011 kello 18:26

Heippa!
Ihan loistavia kirjoituksia!
Toivottavasti Tuulakin viihtyi hyvin ja kiitos vaatteista :)
Paljon tsemppiä ja terkut Lönnrotinkadulta!

Kommentoi

Hannu Jortikka

  • Hannu Jortikka on pitkän uransa aikana valmentanut jääkiekkojoukkueita neljässä eurooppalaisessa huippuliigassa. Tällä kaudella Jortikka valmentaa Amur Habarovskia KHL-sarjassa Venäjällä.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle