Ämpäriperunat

« Varsia monenmoisia - pitkää ja pätkää | Ammattilaisen vinkkejä »

Ämpäriperunoita from Finland

Aihe Uncategorized, 1.6.2008 17:35, jonna.lankinen

Kuluneiden viikkojen aikana sähköpostiini on tippunut viestejä ihmisiltä, jotka ovat lukeneet ämpäriperunablogia. On ollut sangen hauskaa lukea kuulumisia milloin mistäkin päin maakuntaa ja yllättävän usein myös sen ulkopuolelta.

Verkkolehden paras puoli on siinä, että sitä voi lukea mistä vain ja milloin vain. Näin ollen korviini on kantautunut, että eräs blogilukijamme kasvattaa Keravalla perunoita parhaillaan jopa seitsemässä ämpärissä. Sankojen aarteita hoivataan hellyydellä, sillä kirjoittaja sanoo vievänsä tarpeen tullen niitä turvaan yksi kerrallaan. Sama kirjoittaja vinkkasi kirjoittaneensa juttua Turun Sanomien ämpäriperunoista myös Ilta-Sanomien herkkukeskusteluun.

Ruotsin Bolidenissä asuva lukijamme puolestaan on todellinen ämpärikasvatusekspertti. Hänellä on kasvanut sangoissaan perunan lisäksi myös tomaattia, persiljaa, basilikaa ja chiliä. Enemmänkin kasvaisi, jos etelänpuolella taloa olisi enemmän ikkunalautoja.

Itävallastakin käsin ämpäriperunablogia on luettu mielenkiinnolla,  ja Sveitsissäkin kasvaa tällä Turun Sanomien metodilla erään lukijan ämpärissä viisi perunaa. Terveisiä vaan kaikille innostuneille!

Aidot suomalaiset uudet perunat voisivat olla myös oiva tuliainen, kun lähtee tapaamaan ulkomailla asuvia tuttujaan. Jos visiitti ei satu osumaan juuri kesän kuumimpaan perunasesonkiin, niin pari siemenperunaa matkalaukkuun, ilman muuta tietysti kotimaista lajiketta, ja niitä sitten ojentamaan hämmästyneelle emännälle tai isännälle.
Kyytipojaksi voisi antaa vaikkapa täältä ämpäriperunablogista tulostetut kasvatusohjeet tai kirjoittaa kauniiseen Suomi-aiheiseen maisemakorttiin blogin nettiosoitteen http://blogit.ts.fi/ampariperunat. Korttiin voi vielä niitata kaveriksi perunalle siemenpussillisen suomalaista tilliä. Jo on taatusti tuliainen, jota osaa arvostaa myös ulkosuomalainen. Ja mikä ettei ulkomaalainenkin, saisihan siinä ainakin yhden small talk-osion hoidettua “ämpäriperuna”-sanaa ihmettelemällä :)

Juhannus tosiaan lähestyy, ja ämpäriperunoiden sadonkorjuu sen myötä. Kun katson omia perunavauvojani, en voi uskoa että siellä mullan alla piileskelisi mitään kovin ihmeellistä. Tuntuu että ainakaan vielä aika ei ole kypsä sellaiselle, mutta onhan juhannukseenkin toki vielä 2,2 viikkoa.

Eeva Naantalista lähetti kuvaa ämpäriperunoidensa tämän hetkisestä ulkomuodosta. Toinen itkee pienuuttaan saatuaan selkäänsä yöpakkaselta. Pienen kitkemisen jälkeen versot taas tokenivat ja ovat jälleen elämänsä terässä.

eeva21.JPG

Kyselin muuten muutamilta ämpäriperunakollegoiltani lannoituksesta.
Erja sanoi lannoituksen jääneen pois yhtä lailla kuin mullituksenkin, sillä potut ovat nyt ansainneet paikkansa viherkasveina.
Samaa mieltä oli Jutta, joka matkusteli ympäri maailmaa käyden välillä vain lisäämässä ämpäreihin lorauksen vettä.
Elinan mielestä parasta lannoitetta on mukavat jutut, joiden ansiosta peruna kyllä kasvaa myös alaspäin. Ja kun edes ämpäriperunakonkari Jussi ei myönnä lannoittavansa aarteitaan, niin voin huoletta heittää huonon omantuntoni ikkunasta pihamaalle. Se nimittäin kolkutti varovaisesti kun kuulin joidenkin ripotelleen oikein perunalannoitetta mullan pinnalle.

Kyselin Turun Sanomissa lukijoilta, missäpäin kaikkialla ämpäriperunoita oikein kasvaakaan? Monessako ämpärissä ja millä metodeilla? Pyysin myös valokuvia, joita otan mielelläni vastaan osoitteessa ts.alue@turunsanomat.fi . Laitan niitä myöhemmin näkyville tänne ämpäriperunablogiin, joten lähetelkää mielihyvin. Kuva voi olla napattu pelkästä ämpäristäkin, mutta kivoja yllätyksiä ovat aina sellaiset joissa kasvattaja itsekin näkyy taikka joku muu ämpäriperunoiden kasvatukseen olennaisesti liittyvä asia. Odottelen innolla.

Jos perunoiden kasvatus ei ole tuntunut tänä keväänä tarpeeksi haasteelliselta, tässä oiva vinkki ensi kevään kasvatusta varten. Japanilaiset esimerkiksi kasvattavat kuution muotoisia vesimeloneja, jotka vievät muun muassa kuljetusvaiheessa vähemmän tilaa. Pienet melonivauvat laitetaan kasvamaan lasipurkkiin, jossa mukautuvat sitten paisuessaan neliön muotoihin.
Ahkera ämpäriperunankasvattaja voi nyt jo alkaa suunnitella sopivia kasvumuotteja ensi kesäksi. Tällöin multaa voisi hieman rapsutella jo ennen sadonkorjuuta, kuitenkin arkoja elämänlankoja varoen, ja tunkea palleron vaikkapa pieneen neliömäiseen putkeen. Saapahan helpolla valmiita ranskalaisia perunoita. :)

 squarewatermelons.png

Toivotan kaikille innokasta loppukiriä ja paljon kastelua sekä auringonvaloa!
Perunoille taitaa käydä kuten raskaana oleville äideille: vasta juuri ennen laskettua aikaa alkaa ulkomaailmakin huomaamaan, että aika on lähellä. Eli mitä sitä turhia hätiköimään vielä kuitenkaan.

ps. Koulut loppuivat ja tokaluokkalainen jäi muutamaksi päiväksi kotiin kesävisiitille tulleen serkkunsa kanssa. Teini-ikäisen tytön päivään kuuluu pojan kanssa touhuamista, ruoan laittamista heille molemmille ja ämpäriperunoiden hoivaamista. Noin niinkuin muun muassa. Saattaapi saada siitä lisäpisteitä jos joskus haluaa opiskella hortonomiksi.

Artikkelia ei voi kommentoida.

2 Vastausta artikkeliin “Ämpäriperunoita from Finland”

Eevis: 12.6.2008 kello 15:54

Japanilaisten lasipurkit kuulostavat hankalilta, sillä pitäähän ne sitten rikkoa jotta melonit saadaan pois. Vai ovatkohan pelkkiä muotteja ?

Itse olen näet kasvattanut keskieurooppalaiseen tapaan omenia pulloon ja varsinkin kulmikkaisiin kun viisastuin enemmän. Siinä vaan ongelmana on se, että pullo on saatava tukevasti sidotuksi viereiseen (!!!) tukevaan oksaan, jotta tuulen heilutellessa puuta, hyvään kasvun alkuun päässyt omena ei irtoa oksasta kesken kaiken. Ja ihan yhdellä tai kahdella pullolla ei kannata tuloksia toivoa …

Syksyn tullen irrotetaan pullo omenoineen ja mahdollisesti huuhdellaan vedellä sisältö. Sitten laitetaan pulloon kirkasta viinaa - ja sokeria jos haluaa nopeamman tuloksen. Korkki päälle ja pullo pimeään huonelämpöiseen kaappiin. Muutaman kuukauden päästä omena on muuttunut ruskeaksi, epäilyttävästi mätää omenaa muistuttavaksi ulkomuodoltaan. Omena näet luovuttaa vähitellen makuaan ja väriään viinaan. Juoman sitten tultua juoduksi, voi tuttavia hämätä laittamalla jotain valmista värillistä alkoholijuomaa tai omaa sekoitusta pulloon. Omena ei muutamaan vuoteen mene miksikään kun vain korkki on kiinni ja säilytetään pimeässä vaikkei nestettä olisikaan.

jonna.lankinen: 12.6.2008 kello 16:05

Moikka!

Joo kyllä nuo lasipurkit taitavat olla jotain muovisia muotteja, jotta irrotus on helpompaa.
Hauskalta kuulostaa myös tuo omena-idea! Tässä jo haikeina pohdimmekin, että mitä keksisimme ensi vuodeksi, kun ämpäriperunoita on kasvateltu jo pari vuotta. Jospa potut vaihtuisivatkin omppuviinaan ;-)
Haittapuolena siinä tietysti se, että suuri osa lukijoista karsiutuisi pois pelistä jo sillä tosiseikalla, ettei niitä omppuja ihan joka pihalla kasva… Muovimuotissa kasvatettavia neliömäisiä ämpäritomaatteja kenties?

Jonna Lankinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien aluetoimittaja, jolla ei ole kerta kaikkiaan mitään kokemusta perunoiden kasvatuksesta. Se ei silti estä häntä antamasta loistavia neuvoja siitä, miten se oikeasti tulisi tehdä. Tule mukaan kasvattamaan perunoita ämpärissä, ensimmäistä sadonkorjuuta on jo suunniteltu juhannusviikolle.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle