Ämpäriperunat

« Ole kiltti ja kasva | Meni mies hiljaiseksi »

Ämpärissä viihtyy moni muukin

Aihe Uncategorized, 24.4.2008 14:51, hanna.toivonen

Tämän perunankasvattajan huoli alkoi olla jo suuri, kun sekä ämpärissä että pussissa oli aivan hiljaista ja mustaa vielä viikkoja istutuksen jälkeen. Samaan aikaan Jonnalla, Jussilla ja Jutalla varret jo kasvoivat sitä tahtia, että sai muka olla jatkuvasti lisäilemässä multaa.
Mitä jos jään viimeiseksi, huudahti heräilevä kilpailuviettini kauhuissaan. Mitä jos perunani ovat kuolleet ja mädäntyvät nyt pikkuhiljaa, kun minä turhaan vahtaan mullan hiljaista pintaa päivästä toiseen. Koko kesän. Kilpasisar Elina on potenut onneksi samanlaisia tunteita.
Tarvitaan rakkautta, edellä menijät neuvoivat todella hyödyllisesti.
Mainitsin perunoitteni jälkeenjääneisyydestä vuokraisännälle, joka kehotti viemään potut pannuhuoneen lämpöön heräilemään. Olin valmis yrittämään mitä vain joten kuskasin ämpärin ja pussin pimeään lämpimään pannuhuoneeseen.
Ei kulunut kuin pari päivää, kun kasvun ihme pisti päänsä pinnalle. Tiistai-iltana kannoin potut ulos. Nyt ne saavat olla päivät ulkona ja yöksi ne nostetaan rappusiin. Kohta pääsen lisäämään ensi kertaa multaa. Olen henkilökohtaisesti yllättynyt siitä, että perunakasvatus on näin kiihkeä ja vauhdikas kilpailulaji.

Ämpärissä pihallamme on kasvanut toki muutakin kuin perunaa. Tomaatti kasvaa hyvin ja tuottaa makeita punaisia herkkuja koko kesän ja pitkälle syksyyn. Viime kesänä aurinkoisella aidan vierustalla nökötti puoli tusinaa ämpäritomaattia.
Myös Ruotsissa asuva lukijamme vinkkasi, että kasvattaa varsin laajan repertuaarin syötävää ämpärissä. Tomaattia, persiljaa, basilikaa ja chiliä. Kuulostaa itse asiassa siltä, että siitä saa hyvän höystön lisäämälle päälle lorauksen oliiviöljyä ja balsamicoa. Valkosipulikin tekisi terää. Kasvaisikohan valkosipuli ämpärissä? Lukijan ämpäritomaatti etelän ikkunalaudalla antaa satoa kuulemma pitkälle kevääseen.
Jos ei enää lähde yrittämään juhannusperunoita, voi myöhemmin keväällä ostaa tomaatintaimen torilta, kaivertaa juuresveitsellä vanhan ämpärin kylkeen noin 10 sentin korkeudelle muutaman reiän (helppoa), lisätä lekasoraa pohjalle ja multaa päälle ja istuttaa taimen. Reipas kastelukaan ei tällöin mädätä mutta kastella täytyy muistaa usein ja kanakakkaa tarvitaan lannoitteeksi.

Mikään ei voita itse kasvatetun, auringon kypsyttämän tomaatin makua. Se ei ole sukuakaan niille puisille kellertäville vetisille palloille, joita talvisin kaupoissa myydään tomaatin nimellä.
Viime kesänä ämpäriperunakasvatukseni tulos oli muistaakseni 238 grammaa eli säälittävä kattilanpohjallinen, vaikka olin uhonnut kasvattavani kavereillekin juhannusperunat. Ylpeys käyköön lankeemuksen edellä jälleen: nyt uhoan peittoavani tuon viime kesäisen grammamääräni. Sen ei luulisi olevan vaikeaa.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Jonna Lankinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien aluetoimittaja, jolla ei ole kerta kaikkiaan mitään kokemusta perunoiden kasvatuksesta. Se ei silti estä häntä antamasta loistavia neuvoja siitä, miten se oikeasti tulisi tehdä. Tule mukaan kasvattamaan perunoita ämpärissä, ensimmäistä sadonkorjuuta on jo suunniteltu juhannusviikolle.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle