Ämpäriperunat

« Kasvun ihmetys | Ämpärissä viihtyy moni muukin »

Ole kiltti ja kasva

Aihe Uncategorized, 18.4.2008 15:01, elina.malkamaki

Mustalta näyttää. Perunaämpärissäni ei ole vielä havaittavissa minkäänlaisia vihreitä kasvun merkkejä, vaikka kasvattajakollegoilla pukkaa senttikaupalla versoa. Lohdutan itseäni sillä, että istutin mukulani multiin useita päiviä myöhemmin kuin muut. Laskelmieni mukaan viimeistään sunnuntaina pitäisi tapahtua jotain. Ehkä. Sehän siinä onkin, kun näin ensimmäistä kertaa perunoita kasvattavana ei oikein tiedä kuinka homman kuuluisi edetä ja milloin pitäisi hoksata, että pikkuisilla onkin hätä. Viimeksi pähkäilin sitä, olenko kastellut mullan niin märäksi, että raasut tukehtuvat. Siihen työkaverini vakuutti, että perunat ovat sitkeitä kavereita, ei niitä noin vain saa hengiltä.

Toistaiseksi olen pitänyt ämpärin ja kasvatuspussin visusti sisällä työhuoneen ikkunan alla. Kasasin niiden alle puhelinluetteloista pinon, jotta männikön lomasta tuikkivat harvat auringonsäteet ulottuvat kosiskelemaan ituja kasvupyrähdykseen. Käyn vielä joka päivä töistä tullessani virkkomassa mukuloille muutaman rohkaisevan sanan. Kiri, kiri kasvakaa nyt.
Työkaverini varoitti totuttamasta ämpärikasvatteja liian hyviin oloihin. Oppivat kuulemma krantuiksi, jos niitä pidetään liian pitkään huoneenlämmössä. Tänä aamuna kevätaurinko paistoi niin nätisti, että rohkenin viedä timot päiväksi takapihalle haukkomaan happea. Yöksi kiikutan ne takaisin sisälle, sillä säätiedotuksessa povattiin pakkasasteita.

Huomasin hiljan, että myös mieheni, joka aluksi seurasi projektia lähinnä huvittuneena, on alkanut silloin tällöin kurkkia mitä ämpäriin kuuluu. Ja äitini, aikoinaan perunajauhotehtaan vieressä varttunut, se vasta innostuikin kuullessaan mihin olen ryhtynyt. Päätin, että kokeilen papan vanhoja kasvatusjippoja, jos ei ala viikonloppuna vihertää.

Elina

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Jonna Lankinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien aluetoimittaja, jolla ei ole kerta kaikkiaan mitään kokemusta perunoiden kasvatuksesta. Se ei silti estä häntä antamasta loistavia neuvoja siitä, miten se oikeasti tulisi tehdä. Tule mukaan kasvattamaan perunoita ämpärissä, ensimmäistä sadonkorjuuta on jo suunniteltu juhannusviikolle.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle