Ämpäriperunat

« Mullan alle | Ole kiltti ja kasva »

Kasvun ihmetys

Aihe Uncategorized, 13.4.2008 16:30, jutta.hogmander

Voiko siihen ikinä tottua? Tunteeseen, joka rintaan hiipii, kun aamulla ämpäriin kurkatessa takaisin tuijottaa hento vihreä varrenalku. Turha leikkiä välinpitämätöntä, kasvun ihme ämpärissä sykähdyttää – aina. Omalle kohdalle moinen ilonaihe sattuu jo toista kertaa elämässä, mutta yhtä hyvältä se silti tuntuu. Viimevuotisen liki kolmen viikon odotuksen sijasta versoa alkoi puskea mullasta yllättäen jo viikon kuluttua istuttamisesta.

Saman havainnon ovat tehneet ainakin Jussi ja Jonna. Jussi luonnehtii ämpäreissään olevan jo runsaasti tervettä vihreää kasvua. Pisimmät versot on poikinut silti puutarhaliikkeestä ostettu perunoiden kasvatuspussi, jota koko kilpajoukko kokeilee ensimmäistä kertaa. Jussin pussissa versot ovat ehtineet peräti seitsemän sentin kunnioitettavaan mittaan. Jonna puolestaan kertoo perunoidensa olevan ihan villeinä pinnalla jo. Neljä ämpäriä ja pussi ovat päässeet paraatipaikalle olohuoneen pöydälle. Rakkauden energian hönkiminen ja hyväksynnän ilmapiiri vievät kuulemma pitkälle!

Niille, joiden ämpäreissä ei näy vielä elonmerkkejä, muiden riemu on myrkkyä. Odottavan aika on piinallisen pitkä. Hannan tekstiviesti kertoo tilanteen lyhyesti ja ytimekkäästi: Mitn ei pukkaa vielä! Kilpailuun jälkijunassa osallistuva Lilli taas yrittää pitää päänsä kylmänä ja istuttaa omat pottunsa vasta tänä viikonloppuna.

Versot ja niiden ylpeä äiti odottelevat ilmojen lämpenemistä innolla. Olohuonetta enemmän valoa ja virikkeitä tarjoava parveke on edelleen tuntematonta aluetta ämpärilapsosille. Kylmä karaisee, mutta herkkien versojen tulevaisuutta ei tohtisi tuhota heti alkusenteillä.

Jutta

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Jonna Lankinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien aluetoimittaja, jolla ei ole kerta kaikkiaan mitään kokemusta perunoiden kasvatuksesta. Se ei silti estä häntä antamasta loistavia neuvoja siitä, miten se oikeasti tulisi tehdä. Tule mukaan kasvattamaan perunoita ämpärissä, ensimmäistä sadonkorjuuta on jo suunniteltu juhannusviikolle.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle