Ämpäriperunat

« Idätyspuuhissa | Kasvun ihmetys »

Mullan alle

Aihe Uncategorized, 10.4.2008 16:12, jutta.hogmander

Vaihtoehtojen määrä uhkaa murskata aloittelevan ämpäriperunoiden kasvattajan alleen. Pahinta on, jos omasta kädestä puuttuu se paljon puhuttu vihreä peukalo. Arkijärkeen voi yrittää turvautua, mutta mahtaako se auttaa väärän värisen peukalon syndroomaan? Tunne on kuin amerikkalaisessa patonkipaikassa täytteitä valitessa. Ensin on valittava siemenperunat, sitten se kuinka monta niitä haluaa istuttaa, puolikkaina vai kokonaisina, millaiseen astiaan, millaiseen multaan ja milloin.

Ainakin multakysymys jakaa rivejä. Vihannesten kasvattajana kunnostautunut Hanna on turvautunut turvemultaan. Ämpäriin hän kertoo kaivertaneensa juuresveitsellä reikiä ja laittaneensa pohjalle lekasoraa. Allekirjoittaneen perunat saivat pedikseen mustaa multaa, koska muuta ei lähikaupasta kriittisellä hetkellä irronnut. Hannan esimerkin innoittamana kaappasin ostoskoriin vielä soraa, sekin tosin kukille tarkoitettua. Maallikko luulisi, että kukille räätälöidyssä mullassa kasvavat perunoita paremmin ne naatit. Ämpäriperunaveteraanin Jussin mukaan perunat kuitenkin viihtyvät vallan hyvin mustassa mullassa. Sitä ei kuulemma tyyriytensä takia vain kannata tuhlata säkkikaupalla juuresten kasvattamiseen. Jussin perunat muhivat Iniössä ylivuotisessa puutarhamullassa perunaravinteen kera. Samoilla linjoilla on myös Elina, joka luottaa multaostoksille lähetetyn siippansa ansiosta sekamultaan. Puutarhamulta on kuulemma oikeastaan sekamultaa. Ämpäriperunakilpailuun osallistumisen jälkeen haihtuvat turhat harhakuvitelmat siitä, että olisi olemassa multaa ilman etuliitteitä.

Ämpäripottuja ovat innostuneet istuttamaan muutkin kuin toimituksen sisäiseen kisaan osallistujat. Saaristossa kuulemma jännitettiin viime viikonloppuna sitä pääsevätkö lapset lainkaan ulos. Ne timot siis. Omat rakkaat ämpärilapsoseni majailevat sisällä parvekkeen oven edessä: käytännössä olohuoneessa. Parvekkeelle kylmään ei timoja tohdi laittaa värjöttelemään, vaikka kriittiset hetket koittavat vasta, kun herkät versot ovat ponnistaneet mullasta ylös. Silloin yöpakkaset tekevät kirjaimellisesti hallaa. Korvissa tosin kaikuu viime vuodelta mieleen jäänyt neuvo siitä, ettei perunoita saisi totuttaa liian hyvälle. Ulkoeteinen olisi säilytyspaikaksi parempi, mutta kerrostaloasunnossa vinkin toteuttaminen vain on hieman hankalaa.

 Viisaammat väittävät, että peruna kasvaa 60–65 päivää. Mukaan leikkiin ehtii vielä, mutta nyt eletään jo viimeisiä hetkiä, jos tarkoitus on kasvattaa omat potut juhannuspöytään.

Perunaterveisin, 

Jutta

Artikkelia ei voi kommentoida.

Artikkelia ei voi kommentoida.

Jonna Lankinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien aluetoimittaja, jolla ei ole kerta kaikkiaan mitään kokemusta perunoiden kasvatuksesta. Se ei silti estä häntä antamasta loistavia neuvoja siitä, miten se oikeasti tulisi tehdä. Tule mukaan kasvattamaan perunoita ämpärissä, ensimmäistä sadonkorjuuta on jo suunniteltu juhannusviikolle.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle