Ämpäriperunat

« Täyskahjo koko projekti | Mullan alle »

Idätyspuuhissa

Aihe Uncategorized, 4.4.2008 15:47, jonna.lankinen

Pari viikkoa sitten ämpäriperunajuttujen isähahmo Jussi kävi paikallisessa puutarhaliikkeessä hakemassa pussillisen siemenperunoita. Seitsemällä eurolla irtosi verkkokassillinen eli 36 kappaletta timoja, jotka mies sitten asetteli ikkunalaudalle saamaan vähän valoa.
Tällaista kokematonta perunankasvattajaa ällistytti se hellyys, jolla iso ukko pyöritteli perunoita. Niitä ei nimittäin kaadettu tai ravistettu pussista pois, vaan otettiin yksitellen ja sijoitettiin niin, että jokainen varmasti sai valoa. Tämän myötä epäilin tietysti ääneen sitäkin, ettei ämpäriperunavillitys taida ihan pelkästään naisten hommia ollakaan. Sehän kannatti. Kuulemma yksi sun toinenkin äijä istuu vahtaamassa ämpäreitään ympäri maakuntaa.
Mielenkiintoinen oli sekin korviin kantautunut tarina, jossa nyt jo edesmennyt vanhaherra oli vuositolkulla kasvattanut perunoita ämpäreissä, ja vielä tarkemmin maaliämpäreissä. Satoa oli piisannut, joten jonkinsortin lannoitetta kai sekin.

Toimituksen ikkunalla itävät pikkupotut saivat kyllä rakkautta muittenkin toimesta. Niitä käytiin kääntämässä ja ihmettelemässä yhden sun toisenkin uteliaan voimin.
Muutamassa päivässä tapahtui kasvun ihme. Pottujen kyljistä alkoi puskea pieniä tummia tappeja, jotka Jussi määritti iduiksi. Olivat sitten aivan eri näköisiä kuin ne muutaman sentin valkoiset varret, joita olen rapsutellut omista jääkaappiin unohtuneista ruokaperunoistani pois. Nyt kyseessä oli siis oikeaoppinen ITU, jonka sai päästää ainoastaan sentin-parin mittaiseksi ennen istutusta.
Alkuviikosta täällä toimituksessa tapahtui suuri itäneiden siemenperunoiden jako. Jokaiselle asiasta suuresti innostuneelle toimittajalle riitti viisi potaattia, joilla juhannuksen sato oli tarkoitus taata. Kun yhteen ämpäriin pannaan vain kaksi perunaa, meni herkemmille tässä vaiheessa sormi suuhun. Luku ei ollut tasaluku, joten pannako yhteen ämpäriin yksi vai kolme perunaa.
Apuun riensi taas Jussi, jonka mukaan siemenperunat voi hyvin halkaista kahtiakin, mikäli molemmille puoliskoille riittää ituja. Ja mikäli todellinen epätoivo iskee, voi perunan sisustan jopa syödä ja uudet potut kasvattaa pelkistä ituisista kuorista. Näin tehtiin kuulemma pula-aikana. Jos joku tällaista rohkenee kokeilla, kuulen mielelläni syntyikö siitä mitään.
Nyt alkaa siis olla aika laittaa siemenperunat itämään lämpimään ja valoisaan paikkaan. Lämpö laittaa itämisen alulle ja määrää sen vauhdin, valo puolestaan tekee idusta lyhyen, vihreän ja kestävän.
Minun henkilökohtainen perunablogin kirjoitukseni jää heti alkuun suunnitellulle parin viikon tauolle, mutta ei hätää! Aktiiviset kilpakasvattajat Jutta, Hanna ja Elina täältä toimituksesta kirjoittavat ämpäriperunablogiin omia vinkkejään ja kokemuksiaan, joten heiltä kannattaa lypsää kaikki tieto ja kokemus ihan vaikka vain muodon vuoksi.
Itse omistan parin viikon kotona oleiluni rakkaille multasangoilleni, joille höngin lääkehuuruista hiilidioksidia tunnin välein. Jos eivät muuten kasva, niin rakkaudella sitten ainakin.

Artikkelia ei voi kommentoida.

2 Vastausta artikkeliin “Idätyspuuhissa”

Lyyli: 17.5.2008 kello 7:24

Olen sitä mieltä ei niistä tule mitään satoa,jos on säilyttänyt
jääkaapissa,vaikka onkin hyvät idut,varsi kasvaa ja sieminperuna on kova.Kokemuksesta puhun.

jonna.lankinen: 20.5.2008 kello 11:36

Hei Lyyli!

Kokemuksen ääntä on helppo uskoa. Kiitos että jaoit sen meille.
Maallikon mielestä pitkä hyväituinen varsi kasvaa nopeammin ja varmemmin kuin lyhyt tappivarsi, mutta kyse on siis ennenkaikkea siemenperunan kovuudesta.
Meillä nuo timot tuntuivat käsiin samoilta kuin joustavat appelsiinit, jos näin vajavainen vertaus sallitaan.

:)

Jonna Lankinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien aluetoimittaja, jolla ei ole kerta kaikkiaan mitään kokemusta perunoiden kasvatuksesta. Se ei silti estä häntä antamasta loistavia neuvoja siitä, miten se oikeasti tulisi tehdä. Tule mukaan kasvattamaan perunoita ämpärissä, ensimmäistä sadonkorjuuta on jo suunniteltu juhannusviikolle.

Blogi-arkisto

Aiheet

  • No categories

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle