Aimon plokkaukset

« Uhkaava Suomi | Rauhallista juhannusta! »

Käännös oikeaan päin

Aihe Yleinen, 17.6.2012 13:33, Aimo Massinen

Kreikka-veroni tältäkin vuodelta luulisi tulleen kuitatuksi viikon matkalla Kosin saarelle. Mutta lisää laskua voi kuitenkin olla tulossa tämän päivän vaalien jälkeen…

Vaalit eivät tosin näkyneet Kosin katukuvassa mitenkään. Me turistit saimme olla myös rauhassa mielenosoittajilta, joistä ei sielläpäin näkynyt vilaustakaan.

Kreikan talouden katastrofista ei kukaan valittanut. Päivien puheenaihe oli lähinnä vain lähes sietämätön kuumuus, reilusti yli 30 asteen helle. Merellä ja meren rannoilla pieni tuulenvire helpotti kuitenkin kummasti olotilaa.

xxx

Suomessa on tällä välin pidetty puoluekokouksia ja pelätty talouden hiipumista. Suurimman jysärin aiheutti Nokia, joka pistää jälleen tuhansia ihmisiä kävelemään. Kipeä kysymys kuuluu, onko Nokian tarina tulossa tiensä päähän. Haihtuuko koko yritys parinkymmenen huikean menestysvuoden jälkeen globaalin talouskilvan kourissa kuin tuhka tuuleen?

Itse en jaksa aivan siihen vielä uskoa. Sitä paitsi Nokian savuaville raunioillekin on mahdollista synnyttää vähintäänkin jotain uutta, jos vain suomalaiset jaksavat itse siihen luottaa ja panostaa.

xxx

Suomen porvarillisen kentän kaikissa puoluekokouksissa oli nähtävisssä yksi yhteinen piirre. Keskustan, Rkp:n ja kokoomuksen kokouksissa suunnattiin linjaa vähintään pari piirua oikealle. Oikein tai väärin, mutta se antaa jatkossa entistä enemmän tilaa Sdp:n uudelle nousulle, jos puolue vain osaa nähdä ajan merkit oikein.

Keskusta valitsi puheenjohtajakseeen ensimmäisen kauden kokemattoman kansanedustajan Juha Sipilän, 51, lestadiolaistaustaisen yrittäjän ja monimiljonäärin. Hän oli ehdokkaista arvomaailmaltaan selvästi oikeistolaisin, mutta toisaalta tuore kasvo, jonka johdolla puolue voi kaikenlaisten katastrofien jälkeen aloittaa ns. puhtaalta pöydältä.

Sipilä on sekä riski että mahdollisuus. Syksyn kuntavaalit on ensimmäinen testi, jota puolue ei voi kuuman kuntavaalikeskustelun melskeessä mitenkään sössiä.

Itse uskon, että Sipilä oli tarjolla olleista ehdokkaista ehkä sittenkin kepun kannalta paras valinta. Paljon huonomminkin nimittäin olisi voinut käydä. En nyt viitsi edes mainita, minkä valinnan seurauksena.

xxx

Rkp:n puoluekokouksessakin puheenjohtajaksi valittiin mies oikealta. Europarlamentaarikko Carl Haglund, 33, myöntää itsekin kuuluvansa Rkp:n oikeaan laitaan. Hänen vastaehdokkaansa, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson olisi ollut hieman vasemmistolaisempi, sosiaalisempi vaihtoehto.

Haglund on tehnyt koko nuoren ikänsä politiikkaa. Hän on puolueen nuorisojärjestön Svensk Ungdomin kasvattama poliittinen broileri, joka on saanut kaiken haluamansa pelottavan varhain. Se ei ole kasvattanut ainakaan nöyryyttä.

Haglundista tulee heti heinäkuussa armeijaa käymätön, mutta kovasti Natoa kannattava puolustusministeri. Toivottavasti hän sentään ymmärtää paikkansa kokoomuksen kilttinä kolkkapoikana, kuten edeltäjänsä Stefan Wallinkin aikanaan.

xxx

Kokoomuksen kokous Rovaniemellä oli täynnä keskinäistä hymistelyä. Tunnelma oli kuin Martta-kerhossa parhaimmillaaan. Mutta mikäs oli hymistellessä, eläähän puolue historiansa parasta aikaa. Kokoomus on juuri nyt mahtavin vallankäyttäjä valtakunnan kaikilla tasoilla.

Tasavallan presidentti, pääministeri ja suurten kaupunkien kaikki johtajat ovat kokoomuslaisia.  Pääministeri Jyrki Katainen on ottanut isällisen vastuunkantajan roolin, jossa tosin välillä pilkahtaa jo teennäisen draamallinen, hyvän näyttelijän ote. Tietoisen taitava veto oli esimerkiksi perua Brasilian matka ja matkustaa Nokia-lohduttajaksi Saloon ja Ouluun.

Kokoomuksen karkeampaa karvaa, oikeistolaisempaa linjaa puoluekokouksessa esitteli eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori, joka puolusti “järjellisiä” tuloeroja terveen yhteiskunnan merkkinä.  Kansanedustaja Ben Zyskowicz vielä säesti, että olisi aika lopettaa tulonsiirtoihin panostaminen heikompiosaisille.

Kokoomusta ilmiselvästi närästää Sdp:n ajama solidaarisempi linja hallituksessa. Nähtäväksi jää, mitä tämä vastakkainasettelu merkitsee jatkossa hallitusyhteistyölle.

xxx

Ylivoimaisesti oikeistolaisintä linjaa tasavallassa edustaa kuitenkin perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho, joka tuomittiin korkeimmassa oikeudessa (KKO) uskonrauhan rikkomisesta ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoihin.

Kyseessä on vakava rikos, mutta ylimielinen kansanedustaja luonnehti ylimmän oikeusasteen päätöstä vain “muutaman ihmisen henkilökohtaiseksi tulkinnaksi” eikä miksikään “taivaan totuudeksi”. Viimeistään tämä lausunto aiheutti sen, että Halla-aho joutuu eroamaan eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

Perussuomalaisten puheejohtaja Timo Soini on yrittänyt taiteilla Halla-ahon ja kumppanien sotkujen kanssa, mutta viime aikoina aika huonolla menestyksellä. Ei sille mitään voi, että lantakasa haisee aina, peittelee sitä tahi pöyhii.

10 Vastausta artikkeliin “Käännös oikeaan päin”

Silakka: 17.6.2012 kello 15:15

Kyllä RKP ja sen tukijat vievät ja ei pelkästään Kokoomusta. Demokratia on kaukana kun puhutaan Suomen kaksikielisyydestä.

Väyrys- ja Aimo-fani: 17.6.2012 kello 20:21

Aimo ei ilmeisesti uskalla mainita enää edes nimeltä kepulien “loppuun kaluttua luuta” kun hän kirjoittaa, että “paljon huonomminkin olisi voinut käydä”, kuin Sipilän valinnassa.
Makkarassa on tunnetusti kaksi päätä. Kun konditionaalissa on kaikki mahdollista, niin paljon huonommaassa valinnassa Suomelle olisi jatkossa saattanut käydä paljon paremmin. Kyseinen vaihtoehtoinen valinta olisi varmasti sotkenut asiat lopullisesti kepulien tuhoksi, eikä Suomelle voisi sitä paremmin käydä.

Mika Elo: 18.6.2012 kello 10:25

Aimolla on hyvä kynä, mutta harmittavaisen yksivärinen. En osaa kommentoida Kepun tai RKPn puoluekokousten linjanvetoja, mutta blogistin provot Kokoomuksen ulostuloista tuntuvat kovin fundamentalistisilta. Totta, että KOK on huipulla ja hymistelee erinomaisuuttaan vaarallisen itsetietoisesti. Totta on myös se, että Kataisella on draamantajua. Brasilian matkan peruuttaminen oli tietoinen teko. Ei vahinko. Katainen siis teki tietoisesti järkevän teon osallistuakseen yhteiskunnallisesti merkittävän tragedian purkamiseen. Ben Zyskowicz taas sanoi muutakin kuin Aimon lainaaman kommentin. Mielestäni hänen kannanottonsa tulojen ansaitemistavasta kestää hyvinkin tarkastelun - vaurastumisen tapaa tulisi seurata, eikä keskittyä vaurauden paheksuntaan. Muistan Aimonkin myöntäneen kunnioituksensa yrittämällä rikastunutta lenkkikaveriaan kohtaan. Kokoomuksen närästystä SDPn ” solidaarisempaa politiikkaa” kohtaan en ole huomannut. Kilpailevat puolueet kilpailevat keskenään. Demarien tapa osallistua on usein syyllistäminen. Vierellä juoksijan mollaaminen. Sillä tyylillä ei katkaista maalinauhaa. Minuakin huvittaa Kokoomuksen Hei, me lennetään -tyyli, mutta sen content on toivoa herättävä, tulevaisuuteen uskova. Kokoomus ei vilkuile naapurin juoksua, vaan keskittyy enemmän omaan liikkeeseensä. Nim.merk. Maratoonari itsekin

Pertti Perko: 18.6.2012 kello 21:33

Väite siitä että Kokoomuksen Rovanniemen kokouksessa Vapaavuori ja Zyskowicz esittelivät oikeistolaisempaa linjaa,kertoo taas siitä,miten Aimo haluat oikoa mutkia.
Todiste tästä on jos menet seuraaville sivuille:
http://www.vapaavuori.net:selonteko eduskuntaryhmän toiminnasta 15.6.2012; mm. yhteiskunnallinen vakaus edellyttää etteivät tuloerot kasva yleisen oikeustajun vastaiseksi,kannatamme tolkun yhteiskuntaa;
tv1.yle.fi/opas: Puolueet koolla:Kokoomus 15.6(Zyskowicz): tulonsiirrot ovat nyt kohdallaan, lähes kaikki indeksiin sidottuja, kilpalaulanta tulonsiirroista syytä lopettaa puolueiden kesken ja käyttää liikenevät varat kunnallisten peruspalvelujen panostamiseen ja niiden laadun parantamiseen;
tv1.yle.fi/opas:Puolueet koolla:Kokoomus 16.6(Katainen):tulonsiirtojen osalta ollaan tien päässä joten tästä eteenpäin olisi syytä varat kohdentaa mieluummin palveluihin,tulonsiirroista takuueläke on onnistunut ratkaisu etenkin kotirouville.
Paikalla olleena kiinnitin huomiota puheenjohtaja Kataisen käytökseen; hän ei “mauttomasti” (vai oliko vain huumoria)tölvinyt hallituskumppaniaan niinkuin SDP:n kokouksessa laulettiin: Päin kokoomusta(alkuperäinen viholista) käy kulku armeijan elikä hallituskumppani kokoomuksesta tulikin vihollinen.

Aimo Massinen: 19.6.2012 kello 9:05

Annan toki arvon kokoomusaktivisti Pertti Perkon kommentille, mutta en ole suinkaan ainoa, joka näkee kokoomuksen ottaneen askelia oikealle. Puolueisiin sitoutumaton valtakunnan ykköslehti Helsingin Sanomatkin kirjasi kantansa tänään saman otsikon alle kuin allekirjoittanutkin: “Katse oikeaan päin”.
HS mainitsee esimerkkeinä kokoomuksen oikeistolaistumisesta mm. Janne Sankelon valinnan varapuheenjohtajaksi, yritysveron laskemisesta Viron mallin mukaisesti ja irtisanomissuojan vähentämisestä viidestä vuodesta yhteen vuoteen kuntaliitosten yhteydessä.
Lehti toteaa, että kokoomus linjasi monia päätöksiään aivan eri suuntaan kuin Kataisen hallitusohjelma, mikä herättää ymmärrettävästi muisssa hallituspuolueissa ärtymystä.
Hesarin mielestä tosin kuntasektorin viiden vuoden suojasta on syytä keskustella, sillä se on kohtuuton pakkopaita kunnille tilanteessa, jossa niiden tulisi etsiä tehokkuutta ja säästöjä toiminnastaan. Tästä olen itsekin osittain samaa mieltä, mutta en ole sentään kokoomuksen kannalla, joka rajoittaisi irtisanomissuojan vain vuoteen. Varsinkaan isopalkkaiset kuntajohtajat eivät tarvitse viiden vuoden irtisanomissuojaa.

jusu: 19.6.2012 kello 9:45

Just niin. Riviin järjesty.

Pertti Perko: 19.6.2012 kello 9:50

Olet Aimo oikeassa että äänenpainoja kurssin muuttamiseen puoluekokouksesa esiintyi: Katainen linjannut Kokoomusta liiaksi keskustaan ,liiaksi vasempaan.Jopa oli aloite:Piirun verran oikealle.Aloitteen tekijöiden mielestä puolueen viimeaikainen linja on paikoitellen ihmetyttänyt vankkoja kannattajia ja siksi sen arvomaailmaa ja päätöksentekoa on siirrettävä oikeammalle.Puoluehallitus vastauksessaan lausui mm.: se ei ymmärrä mitä konkreettisia toimenpiteitä aloitten tekijät vaativat;Kokoomuksen periaateohjelman lähtökohdat (vapaus,vastuu ja demokratia,mahdollisuuksien tasa-arvo.sivustys,kannustavuus,välittäminen ja suvaitsevaisuus)ovat vahvasti ja leimallisesti kokoomuslaisia; Suomessa tarvitaan juuri tänä päivänä laajalle meneviä uudistuksia ja ratkaisuja;politiikka on yhdessä tekemisen taidetta ,tuloksen tekemiseen tarvitaan ihmisiä ja päättäjiä joka puolelta;kokoomus on nähtävä uudistajana.
Kokoomus on keskusta-oikeistolainen puolue jossa vaikuttaa liberaalit,konservatiivit,sosiaali-reformistit ja eettisiä arvoja korostavat yksilöt; sen ei tarvitse mennä piiruakaan oikealle vaan olla oma itsensä ja tehdä muiden puolueiden kanssa yhteisiä talkoita kansakunnan eduksi: julkisen talouden tervehdyttäminen ja maamme velkaantumisen kasvun pysäyttäminen. Siinä työssä ei tarvita vihollisia; ei oman puolueen sisällä kuin ulkopuolella.

Reilu-Erkki: 20.6.2012 kello 5:06

“Ylivoimaisesti oikeistolaisintä linjaa tasavallassa edustaa kuitenkin perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho,”

Taitaa olla käsitteet pahasti hakusessa Aimolla.

Lehtiä lukenut: 20.6.2012 kello 9:27

Kokoomuksen Kataisella on todellakin draaman tajua. TS:n mukaan Isä aurinkoisen linjapuhe keskeytettiin 17 kertaa ilmeisesti raikuvin suosionosoituksin.
Draaman tajua edustaa myös se, että pääministeri käy Salossa ja Oulussa. Kekkosen aikaan tosin olisi menty suoraan pääkonttoriin, siis sinne, missä irtisanomispäätökset on tehty ja lyöty nyrkkiä pöytään. Tämä kertookin pähkinänkuoressa sen, mikä on valtion rooli globaalien yritysten maailmassa. Jälkien siivoaminen.

Mökkiläinen: 21.6.2012 kello 9:33

Draaman tajua tai ei. Minusta on lähinnä naurettavaa nostella käsiä pystyyn kuin urheilukilpailun voittaja tai jenkkisenaattori.

Kommentoi

Aimo Massinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta tapahtumien ja ilmiöiden selittäjistä, kokeneista analyytikoista on aina pulaa. Tällä blogipalstalla yritetään avata yhteiskuntaa joskus jopa kirpeän kriittisen huumorin avulla.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle