Aimon plokkaukset

« Kallis terveys | Käännös oikeaan päin »

Uhkaava Suomi

Aihe Yleinen, 7.6.2012 19:39, Aimo Massinen

Täällä käväisi esitelmöimässä eräs Makarov. Hän ei ollut se kuuluisa jääkiekkoilija Sergei Makarov, loistava hyökkääjä Krutovin-Larionovin-Makaravin ketjussa. Hän ei ollut myöskään Sergei Makarovin isoveli Nikolai, joka pelasi aikoinaan muun muassa Jokereissa. Eikä hän ollut  myöskään tunnettu asesuunnittelija Nikolai Makarovkaan.

Tämä arvovaltainen esitelmöitsijä oli kenraali Nikolai Makarov, Venäjän armeijakunnan komentaja, joka kävi 1970-luvun tyyliin kertomassa suomalaisille, että me uhkaamme Venäjän turvallisuutta veljeilemällä Naton kanssa ja pitämällä sotaharjoituksia itärajan läheisyydesssä.

xxx

Ystävällisen naapurimaan arvovaltaisen edustajan viestit pitäisi tietysti osata ottaa vakavasti, mutta nyt ne pani suupielet nykimään. Pyrkii väkisin naurattamaan. Suomiko muka uhkaisi Venäjää? Edes Naton rauhankumppanuuden kautta tai edes mahdollisen pohjoismaisen yhteisen Islannin ilmapuolustuksen kautta?

Sen kyllä ymmärtää, ettei Venäjä tykkäisi, jos Suomi olisi hakeutumassa Naton jäseneksi, koska se koettaisiin itänaapurissamme vähintäänkin arvovaltatappioksi. Venäjähän on vastustanut aikanaan Baltian maiden ja kaikkien muidenkin maiden Nato-jäsenyyksiä. Nato-Suomi olisi lännen uusi vyörytys, mutta eihän sellainen ole mitenkään näköpiirissä. Ei ainakaan vielä tällä vaalikaudella. Eikä ehkä vähän myöhemminkään, ellei maailma nyrjähdä raiteiltaan.

xxx

Onneksi suomalaiset osaavat nykyään suhtautua aikaisempaa levollisemmin tällaisiin purkauksiin. Ei edes Paavo Väyrynen ole tainnut pahemmin säikähtää.

Ulkopoliittinen johto, tasavallan presidentti Sauli Niinistö, pääministeri Jyrki Katainen  ja ulkoministeri Erkki Tuomioja ovat kaikki lähes samoin sanakääntein torjuneet kenraalin syytökset perusteettomina, vanhanaikaisina, kylmän sodan kaikuna menneisyydestä.

Eniten siinä kenraalin puheenvuorossa on ihmetyttänyt se tökerö, suorasukainen tapa neuvoa meitä suomalaisia. Se johtaa nimittäin päinvastaiseeen tulokseeen kuin oli tarkoitus. Nimittäin Nato- jäsenyyden kannatus vain kasvaa ainakin tilapäisesti. Jotkut voivat nyt sortua jopa Nato-intoiluun.

xxx

Kun minullakin oli torstaina Päätoimittajien yhdistyksen (Pty) mukana käväistä Linnassa tasavallan presidentin lounaalla, niin Niinistöstä paistoi täysi levollisuus. Hän oli keskustellut kyseisen kenraalin kesken juuri vähän ennen lounasta silmätysten. Niinistö epäili, että asia on tältä erää ilmeisesti loppuun käsitelty. Se tuskin tulee esille enää, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Niinistö tapaavat juhannuksen tienoilla Pietarissa.

Niinistö muistutti, että jos on Suomen Nato-suhteista väärää tietoa, väärä analyysi, tulee myös väärät johtopäätökset. Niinistö sanoi, että itse asiassa Venäjän ja Naton yhteydet ovat monin osin tiiviimmät kuin Suomen ja Naton. - Mutta me pidättäydymme spekuloimasta Venäjän Nato-jäsenyydellä!

xxx

P.S. Viikonvaihteessa pidetään Rovaniemellä mielenkiintoinen kokous, jolla on myös ulkopoliittinen aspektinsa, nimittäin jos Paavo Väyrynen valitaan keskustan johtoon. Väyrynen on tunnetusti ns. vanhan liiton miehiä.

Väyrynen on voittanut keskustan sisäisen jäsenvaalin ja kahdet mielipidetutkimuksetkin, mutta silti on vaikea uskoa, että keskusta peruuttaisi menneisyyteen. Väyrynen on tehnyt komean poliitikon uran, mutta kyllä hänen aikansa on jo auttamattomasti ohi valtakunnan politiikassa.

Moni kuitenkin yhä uskoo Väyryseen. Löin arvostetun kollegani ja ystäväni Jouni Flinkkilän kanssa hyvästä viinipullosta vetoa Väyrysestä. Hän uskoi Väyrysen voittavan Rovaniemellä, minä en. Saa nähdä, miten äijien käy.

Itse uskon joko Tuomo Puumalaan tai Juha Sipilään. Jälkimmäisen, lähes tuntemattoman miljonäärin kannatus lienee viime aikoina kasvanut kohisten ja hän saattaa tehdä superyllätyksen. Keskustan tupailtojen veteraani ja nykyään puolueen pääideologin arvostetun aseman saanut Seppo Kääriäinenkin on jo liputtanut Sipilän puolesta.

Olisikin tosi mielenkiintoista katsoa, miten miljonääri ryhtyy soveltamaan puolueen perustajan Santeri Alkion oppia “älä unohda köyhän asiaa”!

4 Vastausta artikkeliin “Uhkaava Suomi”

Turkkailija: 8.6.2012 kello 10:17

Hyvä Aimo,

Alkion viisaista sanoista riippumatta tärkeintä on saada Väyrysen poliittinen kausi pikaiseen päätökseen. Se on sekä kepun että kaikkien suomalaisten etu.

Sir Paavo: 8.6.2012 kello 12:12

Paavo olisi pikavauhdilla nostettava kansakunnan kaapin päälle, mistä hän laskeutuisi itsenäisyyspäivisin ja marssisi ensimmäisenä linnan juhliin vetäen Eino Uusitalon YYA-ritareiden harmaantuvaa joukkoa. Nuorille hänen tiukka viestinsä kuuluisi: “Suomi on maailman paras maa - Väyryselle!”

Silakka: 8.6.2012 kello 20:44

Miten Aimo, vanhan liiton miehenä, luulee “miljonäärin” muistavan köyhän asiaa? Onko mahdollista, että “miljonääri” muistaa vain “miljonäärien” asiaa? Vai voisiko “miljonääri” muistaa ihan vaan Suomen asiaa?

Lakka: 17.6.2012 kello 10:54

Hieman ihmetyttää taas, miksi “miljonääri” olisi huonompi johtaja puolueelle kuin “ei-miljonääri”.

Esim. Sipilä on ansainnut omaisuutensa monilla eri kyvyillään. Eikä kupissa paina vähiten johtajuuskyky. Ex-yritysjohtajana hän lienee perillä myös eri ansiotasoista, ict-alan yt-tarpeista, tulevaisuudenkuvista,uhista etc…toisin sanoen: uskon miehellä olevan valmiudet laajojen kokonaisuuksien nopeaankin analysointiin.

Politiikan ja retoriikan konstit oppii varsin nopeasti.

Eikö usein “miljonääri” viittaa siihen, että taloudellinen asema on sen verran turvallinen, ettei uusissa työhaasteissa tarvitse miettiä omaa etuaan. Näin mm. turhat “houkutukset” on helpompaa välttää.

Toisaalta Sipilän maanpuolustusaktiivisuus kertoo siitä, että mies on “Suomen asialla”. Ja kansainvälisyys on opettanut sen, että “Suomen asia” on usein kietoutunut erottamattomasti “muidenkin asiaan”.

Erittäin tervetullut lisä eräiden opposition edustajien joukkoon, joille “Suomen asia” on vain hokema; kymmenen kirjainta.

Kommentoi

Aimo Massinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta tapahtumien ja ilmiöiden selittäjistä, kokeneista analyytikoista on aina pulaa. Tällä blogipalstalla yritetään avata yhteiskuntaa joskus jopa kirpeän kriittisen huumorin avulla.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle