Aimon plokkaukset

« Into hehkui otsallaan | Uhkaava Suomi »

Kallis terveys

Aihe Yleinen, 2.6.2012 13:13, Aimo Massinen

Mitä pitemmälle elämänpolkua kulkee, sitä suuremman arvon osaa antaa terveydelle ja hyvinvoinnille, vaikka ei itse enemmälti terveysongelmista kärsisikään. Nuorena ei juurikaan välittänyt siitä, miten terveydenhoitopalvelut on kunnassa tai yhteiskunnassa ylipäätään järjestetty.

Terveys on kallis asia. Se on sitä jokaiselle ihmiselle vähintäänkin kuvaannollisessa mielessä, mutta myös taloudellisesti sekä yksilöille että yhteisöille. Terveyden arvo mitataan konkreettisesti sairauksien kohdatessa.

xxx

Jyrki Kataisen (kok) hallitus on nyt tehnyt periaatepäätöksen raameista, miten sosiaali- ja terveyspalvelut hoidetaan tulevaisuudessa. Asiaa pohtinut ministeriryhmä on päässyt yksimielisyyteen siitä, että vahvat kunnat tai kunnista muodostetut sosiaali- ja terveydenhuollon alueet (sote-alueet) järjestävät perustason palvelut. Viisi yliopistosairaalaa hoitaisivat sen sijaan erikoistason sairaanhoidon sekä siihen liittyvän koulutus- , tutkimus- ja koordinointitoiminnan omilla erityisvastuualueillaan.

Nykyiset sairaanhoitopiirit jäävät historiaan. Pienille sairaanhoitopiireille, pienille erikoisaloille ei riitä potilaita eikä osaavaa henkilöstöä.

Uudistuksen myötä perusterveydenhoito keskitetään vahvoihin peruskuntiin ja kuntayhtymien kaltaisille sote-alueille. Pieniä ja keskisuuria kuntia ei pakotettaisi yhdistymään, mutta budjetti- ja päätösvaltaa niiltä vietäisiin isäntäkunnalle tai sote-alueelle.

xxx

Mitä tämä sosiaali- ja terveyspalvelujen uusi järjestely merkitsee käytännössä? Eihan tuosta periaatepäätöksestä vielä konkreettisesti kovin paljon tavallinen ihminen ymmärrä, mutta sen siita ainakin ymmärtää, että kuntauudistusta vauhditetaan näin terveydenhoidon kautta.

Tarkoitus on kai vähentää hallintokuluja sekä tasoittaa terveyspalvelujen saantia ja laatua. Vaikka hoitomatkat joissakin tapauksissa pitenevät, hoitoon pääsy ehkä nopeutuu ja sen taso paranee. Uhkana voi kuitenkin olla, että pienet aluesairaalat valuvat ennen pitkää yksityisten omistajien hoteisiin.

Keskustaoppositio vastustaa uudistusta tietysti myös siitä syystä, että puolueen ote kuntien yhdistymisen ja sairaanhoitopiirien lopettamisen myötä terveydenhuollossa jossain määrin heikkenee.

xxx

Sosiaali- ja terveydenhoidon uudistuksen monet yksityiskohdat ovat vielä täysin sopimatta. Paljon on kysymyksiä auki, joten vasta vuosien kuluttua nähdään mitä oikeasti tapahtuu. Väestön ikääntyesssä jotain on kuitenkin pakko tehdä.

Voi olla, että tarvitaan paitsi hallintorakenteen uudistamista, pitemmän päälle myös lisää selvää rahaa. HUS:n toimitusjohtaja, entinen turkulainen lääkäri ja aktiivinen kunnallispoliitikko Aki Linden (sd) sanoi joskus viime vuonna, että terveydenhoidon puutteet korjautuvat kyllä 1-1,5 miljardin euron lisärahoituksella, jos vain halutaan.

Miljardi tai puolitoista miljardia euroa on tietysti iso kasa rahaa, mutta ei minun mielestäni liian suuri summa - terveydestä. Terveys on ihmiselle sentään niin kallis asia, hyvinkin miljardien väärti.

xxx

Terveydenhuollon vastuun pitää olla valtiolla ja kunnilla, siis meillä veronmaksajilla. Sitä ei pidä päästää yksityisen bisneksen temmellyskentäksi, kuten on jossain määrin tapahtumassa. Tietyissä tilanteissa julkisen sektorin aukkoja voidaan paikata yksityisillä sopimuksilla, mutta pieleen mennään, jos ja kun ulkomaiset monikansalliset yhtiöt ryntäävät terveydenhuollon markkinoille korjaamaan vain rusinat pullista maksamatta juuri lainkaan veroja Suomeen.

En oikein ymmärrä sitäkään, että yksityisiä terveydenhuoltopalveluja tuetaan Kelan kautta veronmaksajien rahoilla. Luulen nimittäin, että Kela-tuki menee viime kädessä pääosin sen yksityisen firman omistajien tilille eikä asiakkaan pussiin, koska maksut hinnoitellaan sen mukaisesti. Kilpailu on tällä sektorilla vielä melko vaatimatonta. Eikä ihminen terveysongelman kohdatessa hintoja kilpailuta, vaan pääasia on päästä mahdollisimman pian hoitoon, mikä ei aina onnistu nopeasti julkisella puolella.

xxx

Olen itse onneksi ollut koko elämäni koko lailla terve ja vähäisetkin vaivat voinut hoitaa mainion työterveyshuollon piirissä. Viime syksynä kohtasin kuitenkin yhtäkkiä ikävän ongelman, kun hammaskalusto hajosi fasaadista pahasti. Oli pakko saada nopeasti apua. Harvahampaisena on paha syödä, naama ei näytä kovin kauniilta ja hampaattomat jututkin ovat tylsiä.

Niinpä menin yksityiselle hammaslääkäriasemalle, jossa tehtiin suunnitelma yli puoli vuotta kestäneestätä prosessista, jossa muun hoidon ohella yläleukaan juurrutettiin pari pysyvää implanttia, sillä  irtoproteesi ei oikein viehättänyt. Nyt on sitten ukolla taas “pysyvät” hampaat suussa.

Implanttihoito on vain turhan arvokasta. Kaikkiaan minun hoitoprojektini kohosi noin 7000 euroon, josta Kela maksoi tuhat euroa. Hammashoidossakin pyörii siis todella isot rahat, joihin kaikilla ei ole varaa. Sen vuoksi on tärkeätä, että julkinen hammashoito pidetään verovaroilla kunnossa, maksoi mitä maksoi.

5 Vastausta artikkeliin “Kallis terveys”

Kaarina Siimesmäki: 2.6.2012 kello 19:37

Tässä juuri yritän selviytyä tämän päivän vesisateen, tuulen aiheuttamasta kivusta. varmasti useat ajattelevat, että mitäs outoa tässä säässä nyt on. Jos onnistutte eläämään ilman reumaa ja siihen liittyviä kipuja olkaa onnellisia, Itselläni on juuri toipumisaika suuresta leikkauksesta, edelleen kunnioitan taitavia kirurgeja, joita osakseni olen saanut. noin kaksi vuotta jatkunut kipu on poissa vasemmasta olkapäästäni, siis ISO kiitos kahdelle kirugille ja hyvälle jälkihoidolle. Olisi vielä toinenkin olkapää kirurgin tarpeessa, mutta olen jo tästäkin tyytyväinen. Kun keskustelee potilaiden kanssa, joita nämä reumat koskevat, jokainen toivoo ihmettä omalle kohdalleen. Elämässäni oli aika,jolloin matkustin Kreetan aurinkoon lämpimän meriveden hoitoon, aamulla klo 7 olin meressä noin puoli tuntia,katsellen selälläni auringon esiintuloa vuoren takaa. Siinä parantui sekä keho, että sielu. Ne olivat kivuttomia päiviä, vaikka en aurinkoa oikein sietänytkään. Selkäuinti onkin ainoa mahdollisuus niskavaivaiselle ihmiselle, mutta ne matkaan kulutetut rahat korvautuivat paikallisilla ystävillä, vihannes aterioilla, sekä Oliivi öljyllä. Onneksi nyt on rypsiöljya kotimaassa. Ansioksi kivuttomuuden ja lääkkeiden vähentämiselle, kuukauden ajaksi jäi kreikan kieli, yhä edelleen harrastan sitä musiikkia kuunnellen. Nyt en enää voi matkustaa, koska aika tuo rajoitteet, tai oikeastaan aika ei se puute, vaan puolison kuolema, laittoi elämän palikat uuteen muotoon.Nyt kotimaassamme ollaan taas tekemässä uusia ratkaisuja sairaiden hoidossa. Tuleekohan jostakin lisää rahaa, vai onko politikkojen ja THL usko niin luja, että taas kerran sekoittamalla sama peli uuteen järjestykseen, parantaisi asioita kohdallamme. Yksi hyvä keksintö on Kela-taxi, valtava kasa paperia ja kirjekuaria säästyy, henkilökunnan ja potilaiden turha kijeenvaihto loppui. maksat matkastasi 9 euroa kaksikymmentäsiisi senttiä. Sinut haetaan haluamastasi paikasta ja tuodaan takaisin kotiin turvallisesti. On vain muistettava edellisenä päivänä tilata sellainen auto jonka tarvitset, siinä kaikki, puhelin numero on jaettu jokaiseen kotiin. Vuosia on takanani paljon, mutta tämä tietokone on oiva kaveri, laitat CD:n soimaan ja kuuntelet musiikkia jota on kotiin kertynyt,koska me molemmat kuuntelimme joka päivä, meillä oli vaan niin erilainen musiikkimaku, kenties omat valintamme piristivät molempia. Yksi mielenkiintoinen tapahtuma odottaa ensi vuoden alussa, VANHUSPALVELULAKI. Kiitos Emerita Professori, Sirkka-Liisa Kivelälle. Jos ensi vuoteen elää tulee mielenkiintoisia aikoja, niitä odotellen,katerina

JP: 3.6.2012 kello 7:26

Implantti hoitoa ei julkiselta puolelta saa. Tällainen on suomalainen luokkayhteiskunta. Varakkaat eivät edes tiedä miten huonolla tolalla ylikalliit kuntapalvelut ovat.

Erkki Laakso: 3.6.2012 kello 21:54

Aiemman kirjoituksesi mukaan ilmeisesti tämä on viimeisiä puheenvuorojasi tällä foorumilla, valitettavasti.
Tapasi mukaan iskit tälläkin kertaa keskeiseen asiaan ja oleellisilla argumenteilla.
TYKS:in ylilääkärien tänäinen kannanotto mm. TS:ssa lienee omalta osaltaan samoilla linjoilla.
Hyvää terveyttä sinulle edelleenkin (mutta ei sekään loputtomasti jatku)

Petri Lahesmaa: 4.6.2012 kello 21:15

Kiitos Aimo tärkeän asian esiinnostamisesta, joskin näkökulmasi tuo aika vähän uutta asiaan. Pelkään pahoin, että Lindenin Akin ehdottamakaan summa ei nykyjärjetelmässä riitä - se kun tahtoo niellä rahaa rajattomasti, niin paljon kuin tarjotaan.

Suomessa käydään loputonta keskustelua julkinen vai yksityinen -välillä. Ei se mikään ihme olekaan: julkinen palvelu takkuaa pahasti ja yksityinen on keskittynyt harvoihin käsiin, tuotto valuu ulkomaille.

Tuntuu välillä, että meille on opetettu kuin mantraa siitä, kuinka suomalainen terveydenhoito ja erikoissairaanhoito on maailman parasta. Ei ole, onkohan koskaan ollutkaan?

Voisi olla hyvä kurkistaa maan rajojen yli, miten muualla sairaat hoidetaan. Suomen malli on poikkeuksellinen, ei vain hyvässä. Muualla Euroopassa nimittäin pääsääntöisesti potilas/asiakas valitsee aina itse (ellei nyt ole jo pää kainalossa)hoitavan lääkärinsä. Olisiko se liian suuri vallankumous Suomessa?

Kaarina Siimesmäki: 14.8.2012 kello 16:35

SUOMESSAKIN SAA VALITA TERVEYSKESKUS LÄÄKÄRINSÄ, SEKÄ KIRURGIN, JOS NIIN HALUAA.ITSELLÄNI ON SEKÄ KIRURGI, ETTÄ TERVEYSKESKUSLÄÄKÄRI, JOTKA HALUSIN. TAITAA MEILLÄ OLLA SIITÄ JOPA LAKI OLEMASSA. ITSE AINAKIN SIIHEN VETOSIN JA ONNISTUINKIN ERITTÄIN HYVIN. EN OLE KIVUTON, MUTTA TYYTYVÄINEN. SELVITTÄKÄÄ ITSE KUKIN OMALLA KOHDALLANNE,PUHUMALLA ASIAT SELKENEVÄT.

Kommentoi

Aimo Massinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta tapahtumien ja ilmiöiden selittäjistä, kokeneista analyytikoista on aina pulaa. Tällä blogipalstalla yritetään avata yhteiskuntaa joskus jopa kirpeän kriittisen huumorin avulla.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle