Aimon plokkaukset

« Lennetään halvalla | Vasemmiston vastaisku »

Kummolliset kiekkokisat

Aihe Yleinen, 7.5.2012 11:17, Aimo Massinen

Jos ette ole sattuneet vielä kuulemaan, niin voin kertoa, että Helsingissä ovat meneillään aika kummolliset kiekkokisat. Niitä luotsaa rautakanslerin ottein Jääkiekkoliiton ikuinen puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok), Raision lahja Tampereelle. Hänen tuikea katseensa, tuuheat kulmakarvat ja pyöreä olemuksensa on ikuistettu kisojen maskottiin, joka tunnetaan myös Angry Birds -plagiaattina.

Kummolan isännöimiä jääkiekon MM-kisoja ei ole tarkoitettu köyhille - eikä edes keskituloisille. Yhteiskunnan sponsoroimat oopperaliputkin ovat halpoja verrattuna kiekkopiletteihin. Kotijoukkueen otteluihin pääsee halvimmillaan pulittamalla 156 euroa. Tosin julkisen painostuksen edessä ja Ruotsin esimerkin pakottamana Kummolakin taipui lopulta myymään Suomen Ranska ja Kazakstan -otteluiden jäljellä olevat liput “perhepakettitarjouksena” tuntuvalla alennuksella.

Näissä jääkiekkokisoissa nähdään paljon puolityhjiä katsomoita. Ei ihme, sillä heikkojenkin kiekkomaiden keskinäisissä alkulohkon lähes merkityksettomissä otteluissa halvinkin pääsylippu maksaa 36 euroa. Monet firmat ovat joutuneet ostamaan lippuja ottelupaketteina asiakkailleen, mutta nämä pysyvät mieluummin ravintolatiloissa kuin katsomossa. Kisakalja maksaa tosin seitsemän euroa neljän desin tuoppi, mutta firman piikkiin sen kyllä kestää.

xxx

Iltalehden pakinoitsija Pikkutakki kirjoitti osuvasti, että siellä siellä vain “miljonäärit pelaavat, eliitti istuu katsomossa firmojen lipuilla ja Antero Mertarannan selostuksen kuulemiseenkin tarvitaan maksukanava”.

Pikkutakki jatkoi laventaen näkemystään vielä vähän ilkeähkösti: “Guggenheim verorahoilla, mutta jääkiekon ottelun katsomisesta jokainen maksakoon itse. Sellainen on kokoomuslainen näkemys yksilön vastuusta. Säästä itsellesi lisäeläkettä, vie lapsesi yksityislääkäriin ja katso jääkiekkomatsit maksukanavalta. Siinä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta vuonna 2012.”

Täytyy muuten olla kiekolle aika perverssi tyyppi, jos normaalin MTV3:n ja maksullisen Canal+ Sportin lisäksi ostaa erillisen Canal+ MM-kiekko 24/7 -paketin, jotta voi katsoa MM-kiekkoa vuorokaudet ympäri Antero Mertarannan selostamana.

Mutta onhan niitä kaikenlaisia addiktioita. Miksei siis syntyisi riippuvuus myös jääkiekkoon ja Mertarantaan.

xxx

Jääkiekko on saanut Suomessa megalomaaniset mittasuhteet, kiitos Kummolan ja kumppaneiden. Tämä maailman mitassa varsin pieni urheilulaji elää meillä viimevuotisen maailmanmestaruuden jälkimainingeissa parhainta kukoistuskauttaan.

Niinpä sen suosio on houkutellut umpikokoomuslaisen kiekkojohdon kaikilla tasoilla kohtuuttomaan rahastukseen. Näistäkin kisoista on tarkoitus netota kahdeksan miljoonaa euroa puhdasta voittoa. Ylimääräiset jääkiekkomiljoonat on säätiöity turvaan Kummolan ja hänen kokoomuskumppaniensa hallitsemaan säätiöön.

Tämä jääkiekon hypetys ja rahastus lyö ennen pitää takaisin. Kiekkokansa kyllästyy, protestoikin. Siitä on jo hälyttäviä merkkejäkin.

Venäjällä osoitetaan mieltä Vladimir Putinia vastaan, mutta Suomessa onneksi vasta Kalervo Kummolaa vastaan. Otteet protestoijien poistamiseksikin ovat vielä vähän hillitymmät kuin Venäjällä tai varsinkin Valko-Venäjällä, jota myös mustaksi Venäjäksi kutsutaan.

Ihmisoikeuksia räikeästi rikkovalla Valko-Venäjälle on myönnetty vuoden 2014 jääkiekon MM-kisat. Miksiköhän? Miksi Suomen jääkiekkoliitolla ja Kalervo Kummolalla ei ole tähän mitään sanottavaa? Siksi, että Kummola itse pyrkii ensi vuoden lopulla Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) puheenjohtajaksi. Eihän tällaista tavoitetta voi vaarantaa turhalla demokratia-vouhotuksella.

xxx

 Kummolalla on varaa olla niin ylimielinen, että hän jätti TV1:n Arto Nyberg -haastattelussa omaan arvoonsa urheiluministeri Paavo Arhinmäen kritiikinkin lipunhintojen korkeutta ja mielenosoittajien kohtelua kohtaan. - Jos Jääkiekkoliiton puheenjohtaja on sitä mieltä, ettei urheiluministerin kannanotoilla ole mitään merkitystä, se kertoo paljon siitä miten Jääkiekkoliitto suhtautuu - ei vain katsojiin - vaan myös urheilusta vastaavaan ministeriin, joka pyrkii kertomaan, mikä on oikeus ja kohtuus, Arhinmäki kommentoi Ilta-Sanomissa.

Kummola voi antaa piutpaut vasemmistolaiselle ministerille varsinkin siksi, ettei hänen tarvitse näillä näkymin olla hattu kourassa valtiolta pyytämässä tukea lajilleen.

xxx

Jääkiekon menestyksestä on tietysti sinänsä iloittava, vaikka se saakin välillä liikaa suuren bisneksen ja avoimen väkivallankin lieveilmiöitä. Urheilu tahtoo jäädä taka-alalle, mitä yleisö ei aina kaljahuurujen keskellä huomaa.

Mutta niin pitkään kun Suomi voittaa, vaikkapa vain 1-0, ei Kummolalla ja kumppaneilla ole hätää. Iloitkaamme kaikki tästä voittokulusta. Menestys tuskin kuitenkaan on ikuista. Haluan varoittaa tulevasta krapulasta ja pahemmista päivistä.

9 Vastausta artikkeliin “Kummolliset kiekkokisat”

Silakka: 7.5.2012 kello 18:09

Olipa taas kerran Aimolta kovin hapan, lukijoitaan aliarvioiva, räikeän asenteellinen kirjoitus. Kun kirjoituksesta karsii pois kaiken pateettisen opportunismin, niin itse asian ytimestä ei voi kuitenkaan olla kuin samaa mieltä. Jääkiekkoliiton johto Kummolan johdolla on tehnyt ahneuksissaan emämunauksen lippujen hinnoittelussa.

Toinen, vielä suurempi moka on tehty, kun kisojen televisiointi myönnettiin kaupalliselle kanavalle. Kyllä Ylen pitäisi pystyä kilpailemaan näistä lähetysoikeuksista 500 miljoonan budjetillaan. On uskomatonta, että samat pelit selostetaan kahteen kertaan. Mertarannan kuunteleminen ei monille onnistu edes rahalla. Lisäksi mainokset pilaavat draaman kaaren oleellisesti.

Akseli: 7.5.2012 kello 22:10

Olipa taas kerran Aimolta kovin naseva, lukijan herättävä, oikeaan osuva kirjoitus. Kun kirjoituksesta selviää asian taustat, niin itse asian ytimestä ei voi olla kuin samaa mieltä. Jääkiekkoliiton johto Kummolan johdolla on tehnyt ahneuksissaan emämunauksen lippujen hinnoittelussa.

Toinen, vielä suurempi moka on tehty, kun kisojen televisiointi myönnettiin kaupalliselle kanavalle. Ylen ei ole syytä osallistua kilpailuun yhteisillä varoilla, jotka päätyisiväi ahneiden pohjattomaan arkkuun. Katsotaan mielummin sittenkin pelejä, joiden tunnelman mainokset pilaavat.

Miksi kokoomuslaisten on niin vaikea ymmärtää, että kokoomuslaisuus vaikuttaa tavallisen ihmisen elämään juuri tällä tavalla? Raha ratkaisee.

Karjalainen: 8.5.2012 kello 1:33

Hapan ja asenteellinen,lukijoitaan aliarvioiva?? Voi,voi! Kyllä Aimo parka on yliarvioinut jonkin osan; lukijoidensa käsitys kyvystä! -Jos ei ymmärretä kirpeeää ja kriittistä pienel huumorillakin höystettyä textiä, joka vilisi kyllä totuuksia. Hyvä Aimo,sulla on vielä sana hallussa.

Silakka: 8.5.2012 kello 12:18

Joo. Olen pahoillani sananvalinnoistani. Kuten kirjoitin, itse asiasta olen Aimon kanssa ja monen muunkin kanssa samaa mieltä.

Silakka: 8.5.2012 kello 17:41

Lisäksi olin pahalla päällä ja menin Aimon provokaatioansaan. Mutta en voi hyväksyä sitä, että ihmisiä niputetaan ja sitten morkataan sitä nippua, tyyliin Väyrynen kieroilee-Kepulaiset ovat kieroa porukkaa, Ruisrockkaljanmyyjät vetävät omiin taskuihinsa -kaikki sossarit ovat varkaita, Kummola ahnehtii -kaikki kokoomuslaiset ovat ahneita. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Aimonkin kannattaisi jo myöntää, etä ajattelevat ihmiset ymmärtävät, että kaikkien ihmisten etujen ajaminen on itsekästä ja pienen ryhmän etujen ajaminen on epäitsekästä.

Kaarina Siimesmäki: 8.5.2012 kello 18:53

voi mikä taivas aukesikaan kiekko kansalle. Me tavalliset kansalaiset, joille ei tulisi edes unissa mieleen mennä katsomaan julkista nujakointia, siitä pitäisi vielä maksaa, tai ostaa kortti televisioon. Niin turhaan heitettyä rahaa on vain niillä joiden mielenkiinto kohdistuu yhteen mustaan kiekkoon. Nyt jo edesmennyt puolisoni sanoi, että antaisivat jokaiselle oman kiekon, ettei tarvitsisi olla niin monia turhia vammautumisia. Jos Yle palauttaisi tenniksen takaisin tavallisiin kanaviin, saattaisin antaa kyllä anteeksi tuon kiekko kisan. Kaiholla muistelen aikaa, jolloin hiihtokisat selostettiin radiossa. Nyt joku ajattelee, että mummo on sekopää, lääkärini on kuitenkin eri mieltä. Jospa vanhuslaki saisi samanlaisen innostuksen kuin jääkiekko, silloin me vanhatkin muuttuisimme tavallisiksi ihmiseksi, eikä meitä syytettäisi kaiken tuhlaamisesta. Onneksi on tulossa vaalit, itse ainakin tiedän tällä kertaa ketä äänestän, jos nyt satun pysymään elossa siihen saakka.kps

Pertti Perko: 9.5.2012 kello 1:00

Suomi on juuri voittanut Sveitsin 5-2 joten itse pelissä tehdään tällä hetkellä enemmän oikeita asioita kuin vääriä; mielenkiintoista josta toivon Sinulta Aimo alan asiantuntijana kommenttia, on se, ollaanko nyt julkisessa keskustelussa vaiheessa jossa ihmisten (tässä tapauksessa Kummolan ) pitää (ihan oikein) seurata päivittäin sosiaalista mediaa vain siksi, että ministeri esittää mielipiteitään sen välityksellä elikä Facebookissa; vielä pari vuotta sitten ministeri esitti mielipiteensä Turkuhallin(TPS-Jokerit pelin yhteydessä) pubissa suoraan , äänekkäästi ja vihamielisesti tavallisena fanina siitä mikä on oikein ja kohtuullista; sitä vastoin eikö ministeri olisi voinut tässä lippuasiassa antaa suoraa palautetta jo hyvissä ajoin ennen kisoja ja viimeistään kun tuli ministeriksi.

Timo: 10.5.2012 kello 2:00

Tässä sen näkee kun kokoomus on päässyt valtaan, eivät oikeesti ymmärrä kuinka vähällä suurin osa suomalaisista joutuu tulemaan toimeen, käsittämätöntä että vanha tonni pitäis maksaa yhdestä jääkiekkopelistä, on törkeetä kummolalata että sit muka tullaan vastaan ja neljän hengen perhe pääsee yhden hinnalla, haloo hinnat saisi olla korkeintaan 50€ per/henkilö ja lippuja pitäisi myydä yksitellen eikä jossain paketeissa, kaikki ei asu kehäkolmosen sisällä joten tulee muut kulut vielä päälle, itse olen ollu 45 vuotta jääkiekon seuraaja mut kyl nyt meni överiksi ja eikö ois voinu laittaa noita Valko-Venäjän, Kazakstanin ja Ranskan keskinäisiä pelejä esim: Espoon halliin niin ois pelaajillekkin ollu kivempi ku tuntuis et halli ois melkein täynnä !!

jusu: 14.5.2012 kello 15:11

Nämä Kisat olisivat tarvinneet muutaman Ison
Logon joka matsin alkuun , loppuun ja erätauoille niin Lippujen hinnat olisivat pysyneet kurissa ja MTV:kin voisi myydä Otteluita pienemmillä yksikköhinnoilla per peli.

Vasurit tykkää kyllä ihan yhtäpaljon rahasta kuin muutkin , tahtovat vain sitä pois itseään varakkaammilta.

Selostuspuolella J.Taivainen on kyllä paras.

Kommentoi

Aimo Massinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta tapahtumien ja ilmiöiden selittäjistä, kokeneista analyytikoista on aina pulaa. Tällä blogipalstalla yritetään avata yhteiskuntaa joskus jopa kirpeän kriittisen huumorin avulla.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle