Aimon plokkaukset

« Kalliit synttärit | Lennetään halvalla »

Nallen aatteet

Aihe Yleinen, 24.4.2012 12:45, Aimo Massinen

Suomalaisen markkinatalouden ikioma nallekarhu on jälleen kerran puhunut, tällä kertaa kirjoittamalla kirjan.  Ja Björn Wahlroosin mielipideautomaatistahan tulee tavaraa solkenaan kuin lapsen pyllystä.

Tämä Suomen rikkaimpiin miehiin kuuluva vallankäyttäjä on saanut elämässään kaiken, mutta sekään ei vielä riitä. Nyt hän haluaisi ei enempää eikä vähempää kuin viedä Suomen kansalta vallan ja antaa sen ns. markkinavoimille. Siis ilmeisesti ikään kuin ja mieluummin itselleen.

Wahlroos ei ehkä veisi vanhoilta äänioikeutta pois aivan kokonaan, kuten äskettäin edesmennyt Pirkko K. Koskinen aikanaan ehdotti, mutta nuoremmille tulevaisuuden polville hän soisi joka tapauksessa eläkeläisiä enemmän äänivaltaa. Vähän samaan tapaan lapsilukupainotteisesti, kuten kenraali Aimo Pajunen joskus kampanjoi. Lestadiolaispiireissä ehdotusta kannatettiinkin kovasti, mutta se ei sentään onneksi toteutunut - eikä toteudu Nallenkaan tuumailu.

Wahlroos kutsuu kansanvaltaa eli demokratiaa enemmistön tyranniaksi, joka on liian antelias eläkeläisille, työttömille ja muille syrjäytyneille. Hyvinvointiedut vaarantavat maamme tulevan menestyksen. Työttömyys on hänen mukaansa korkeiden palkkojen, liian hyvien työttömyyskorvausten ja työttömien huonon moraalin syytä. Ammattiliittoja hän pitää työvoiman tarjontakartellina.

xxx

Wahlroos kysyy niin ikään, miten kattavaa vanhusten julkista terveydenhoitoa tarvitaan verrattuna esimerkiksi niihin koulutus- ja teknologiainvestointeihin, joihin tulevat sukupolvet perustavat vaurautensa ja hyvinvointinsa. Nalle pelkää kasvavien eläkeläisjoukkojen hirmuvaltaa. Hänelle uusi vanhuspalvelulakihanke on varmaan kauhistus!

Pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta on hänen mielestään liian kallis ja tehoton. Hän ennustaa, että avokätisen ja kalliin hyvinvointivaltion säilyttämisestä päättäneile maille käy vaikeaksi houkutella tai edes pitää nykyisiä hyvin veronmaksajiaaan, mikä kasvattaa vajeita ja laskee luottoluokituksia. Siis taas tuttu uhkaus: rikkaat äänestävät jaloillaan muuttamalla maasta pois.

Wahlroos ihannoi avoimesti amerikkalaista, hierarkista yhteiskuntaa, jossa jokaisella luokalla on oma paikkansa. Siellä rikkaat erottuvat köyhistä ja menestyjät luusereista.

Hän ajaisi siekailematta julkista sektoria rajusti alas ja antaisi nykyistä enemmän tilaa yksityisille markkinavoimille.

xxx

Wahlroosin kirja “Markkinat ja demokratia. Loppu enemmistön tyrannialle”  ja sitä seuranneet lukuisat haastattelut ovat olleet suuri menestys. Monimutkaisesti kirjoitettua kirjaa on myyty hetkessä tuhansittain varmaan osin senkin takia, että se on saanut valtavan huomion eri tiedotusvälineissä. Totta kai, onhan se ökyrikkaan talousvaikuttajan kirjoittama!

Sananvapaus tälle talouselämän nallekarhullekin toki sallittakoon, mutta huolestuttavampaa on, että hänen ajatustensa hyysääjiä ilmestyy vuosi vuodelta yhä enemmän. Wahlroosin aatteellista tuuletusta pidetään monissa kannanotoissa raikkaana. Samanaikaisesti muistutetaan, miten Sdp:n aatetynnyri kumiseee tyhjyyttään.

Ei ole yllättävää, että esimerkiksi kokoomuksen ja median lemmikki Alexander Stubb liputti ruotsalaisen Dagens Industri -lehden kolumnissa olevansa paljossa Wahlroosin kanssa samaa mieltä, vaikkei hän aivan samalla tavalla markkinoiden kaikkivoipaisuuteen uskokaan.

Yksityistämistä pyritään lisäämään kaikilla sektoreilla, kun veronmaksajien taakkaa on muka pakko keventää. Turussakin kokoomus pyrkii juuri nyt lisäämään esimerkiksi lasten päivähoidon yksityistämistä. Kokoomuksen mielestä yksityisille päiväkodeille pitäisi kaupungin antaa investointitukea. Milloin on yksityisten koulujen vuoro?

xxx

 On mielenkiintoista, miten voimakkaasti markkivoimille vaaditaan lisää valtaa ja tilaa, vaikka ei vieläkään olla oikein toivuttu vapaiden markkinavoimien aiheuttamasta vuoden 2008 lähes maailmanlaajuisesta lamasta. Euroopan valuutta- ja talouskriisissä on toki holtittomilla poliitikoillakin oma osansa, mutta silloisen laman alkuunpanijoina olivat nimenomaan ahneet markkivoimat USA:ssa ja vähän muuallakin.

Veronmaksajia on sitten tarvittu pelastamaan pankkeja ja valtioita, kuten tapahtui myös Suomen 1990-luvun laman aikana. Markkinavoimien eli sijoittajien ja valtavia bonuksia keräävien yritysjohtajien pitäisi saada mellastaa mielin määrin, mutta hädän hetkellä kutsutaan sitten tavalliset veronmaksajat palokunnan tavoin apuun.

Guggenheim-museokin pitäisi Wahlroosin rakentaa pääosin veronmaksajien rahoilla, sillä tämä mainio menestyksen merkkihankehan tulee Amerikasta!

xxx

Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa on puutteensa ja tylsätkin piirteensä, mutta ainakin toistaiseksi tämä parlamentaarisen demokratian malli on menestynyt kaikissa kansainvälisissä tutkimuksissa ja ihmiselämän mittareilla erinomaisesti. Suomikin on uskokaa tai älkää Tanskan jälkeen maailman toiseksi onnellisin kansakunta!

Tavallisella suomalaisella ei ole Nalle Wahlroosin tavoin käsi kainaloita myöten hillopurkissa, mutta keskivertosuomalainen elää kuitenkin kaikkine kauhistuttavine veroineenkin ihan kohtuullisesti. Täällä on ikävästä perheväkivallasta huolimatta paljon turvallisempaa elää kuin Wahlroosin ihannoimassa USA:ssa, jossa murhien määrä on väkilukuun suhteutettuna moninkertainen.

xxx

Mutta sitä ei käy kiistäminen, etteikö Björn Wahlroos olisi tavattoman taitava, älykäs ja lahjakas ihminen. Hän on vertaansa vailla oleva vaarallinenkin väittelijä ja manipulaattori.

Nalle provosoi ilmeisesti tahallaan ja nauttii erinomaisuudestaan. Mediaa hän vie mukanaan miten tahtoo kuin mätää kukkoa. Minutkin hän sai kommentoimaan ajatuksiaan.

Walroosilla on vain se perustavaa laatua oleva vika, että hän elää rikkauksiensa keskellä omassa maailmassaan, irti tavallisen ihmisen arjesta. Ihmisten tasa-arvo ja keskinäinen solidaarisuus ovat Wahlroosille vieraita sanoja. Hän ei enää pysty eläytymään työttömän tai yksinhuoltajan päivään, saati myötäelämään tosi ahdingossa olevien kansalaisten ongelmia.

12 Vastausta artikkeliin “Nallen aatteet”

kahakka: 24.4.2012 kello 18:18

Taas kerran Massinen osuu oikeaan. Wahlroosilla tuskin on yhteyttä ns. tavalliseen kansaan, vaan hän elää omassa finanssimaaailmassaan. Mitä tekemistä sillä lienee tavallisen perushoitajan, kaupankassan tai entisen STX:n hitsarin kanssa.
Keskustelu on toki aiheellista ja tarpeellista, ja sananvapauden nimissä hölmötkin kannanotot sallittakoon, kuten taannoin taistolaisten. Historia - silloin kun sitä objektiivisesti kerrotaan - kirjoitettakoon sen likimmäksi totuutta osuvan tapahtumasarjan.
Näinhän meitä ns. suuria ikäluokkia - epäobjektiivisesti - huijattiin aikanaan koulussa mm. sisällissodasta, talvisodasta, jatkosodasta ja vieläpä Lapin sodasta. Joka taitaa olla Suomen ainut voitettu sota. Se sankaruudesta.
Tiedän loukkaavani monien ns. pyhiä tunteita ja arvoja sekä “maanpuolustushenkeä”, mutta tosiasiat pitää tunnustaa. Koskahan koittaa sen aika?

Lissu: 25.4.2012 kello 21:42

Sait sanoiksi sen, mitä Wahlroosin yhteiskuntanäkemyksestä minäkin päättelen ja siinä suuresti vierastan. Hämmentävää on hänen saamansa runsas julkisuus. Tosin paikka paikoin jo näkyy myös kriittisiä havaintoja miehen provosoivista mielipiteistä. Harakan tuore kritiikki Hesarissa on yksi kattavimmista kannanotoista, jokin taannoinen SK:ssa julkaistu kolumni ainakin oire ilmapiirin muuttumisesta. Mikään nallukka tämä kapitalisti ei tosiaan ole.

Erkki Laakso: 26.4.2012 kello 18:39

Taas terävä juttu, näitä tarvitaan. Älä lopeta ennen kuin Nallekin on eläkkeellä.

jusu: 28.4.2012 kello 0:04

Joskus näyttää unohtuvan , että Valtionvelan
syntyhistoria on Poliitikkojen Päätöstenseurausta.
Kun Poliittisinpäätöksin on ensin laitettu leviäksi toisten,työllään ansaitsemat rahat,ja sitten ollaan vielä Tuloerot poistamalla tasaamassa köyhyys tasapuolisesti
ja demokraattisesti kaikille niin sitten ei Maasta muuta löydykkään kuin sitä “tavallista solidaarista arkea”.

Petri Lahesmaa: 28.4.2012 kello 10:58

Ja taas sai Nalle markkinointiapua kirjalleen!

Mitä hölmömpiä julkaisuja ja muita ulostuloja Suomessa joku tekee, sen varmemmin saa asialleen palstatilaa.

Silakka: 29.4.2012 kello 1:34

Pari kommenttia:

“Nalle pelkää kasvavien eläkeläisjoukkojen hirmuvaltaa.”

Björn Wahlroos hyvin tietää, että tiedostavat isovanhemmat ajattelevat epäitsekkäästi jälkikasvuaan ja samalla Suomen tulevaisuutta. Nämä äänestäjät eivät ole se ongelma.

“Walroosilla on vain se perustavaa laatua oleva vika, että hän elää rikkauksiensa keskellä omassa
maailmassaan, ”

Tästä väitteestä suurin osa ihmisistä lienee samaa mieltä. Mutta on samalla myös muistettava, että ihmisten viitekehykset eroavat muun muassa varallisuuseroista johtuen. Tämä paradigmojen leikkaamattomuus selittää nämäkin mielipide-erot. Ymmärtämättömyys on molemminpuolista. Mutta kumpi ymmärtää paremmin?

Laivanvarustaja A. Onassis on sanonut, että se joka väittää että rikkaus tuo onnea, hän ei ole koskaan ollut rikas. Häneltä puuttuu kokemus rikkaana olemisesta. Mutta puuttuuko rikkaalta kokemus kurjuudesta?

Kulkumies: 29.4.2012 kello 9:19

Kyllä Wahlroon älykäs on, mutta ei viisas. Siinä on suuri ero.

Suomi ja koko maailma elää pienen vähemmistön - nimittäin markkinavoimien takana olevien Wahlroosin tapaisten oman edun tavoittelijoiden - diktatuurissa.

Jos joku varaton esittäisi näin järjettömiä ajatuksia kuin W., kukaan ei vaivautuisi häntä kuuntelemaan, mutta raha näyttää pätevöittävän omistajansa millä alalla tahansa.

Lukekaa se kirja: 29.4.2012 kello 13:21

Valtava parjauskampanja vain koska Wahlroosin persoona ja tulot ärsyttävät. Kannattaisi kuitenkin myös lukea se kirja ajatuksella.

Se, miten tämä hyvinvointiyhteiskunta rahoitetaan väestön ikääntyessä, kustannusten noustessa ja huoltosuhteen heiketessä ei ole ihan yksinkertaista. Jos halutaan ratkaisuja pään pensaaseen työntämisen sijasta, kannattaa perehtyä myös niihin ajatuksiin, jotka ensi lukemalta saattaisivat vaikuttaa epämieluisilta tai joiden esittäjä on mediassa lähes yksimielisesti tyrmätty.

Silakka: 29.4.2012 kello 17:04

Kulkumiehelle tiedoksi, että kaikki ajavat omaa etuaan. Usein vain on niin että muiden etu on myös oma etu..
Äiti Theresa oli suuri egoisti.

Weijo Pitkänen: 30.4.2012 kello 9:09

Tässä kommenttini samasta aiheesta. Ajatukset näyttävät kulkevan samoja latuja.

Wahlroosilaisuudesta
Jukka Kemppinen säväytti jälleen. Päivän sankareita ovat Platon ja Breivik. Ironia iski hirmuisesti, vaikka J.K. unohti mainita, että varsinaisen piikin pani lentämään humalainen Aki Kaurismäki, jonka kehotus tappaa yhden prosentin suuruinen ökyrikkaiden joukko, sai Suomen rikkaimman julkkiksen hermostumaan uusimman kirjansa julkistamisen yhteydessä.
“Toivottavasti Wahlroosille ei suoriteta mielentilatutkimusta. Hän vaikuttaa selvästi tyhmemmältä kuin Breivik, joten tulos voisi olla kiusallinen, jos hän pääsisi esittelemään ideansa lääkäriryhmille”, Jukka Kemppinen kirjoitti tämänpäiväisessä blogissaan.
Tässä J.K. tietysti sotkee tahallaan käsitteitä. Tyhmyys ei ole mielentila kuten ei viisauskaan. Breivik ja Wahlroos eivät liene tyhmiä eivätkä viisaitakaan, mutta tuskinpa he myöskään ovat mielenvikaisia.
Tai mistäpä sen tietää.
Oslon juristit joutuvat nyt kuitenkin muutaman viikon sisällä ratkaisemaan, oliko eräs joukkomurhaaja mielenvikainen suorittaessaan tekonsa vai ei. Heille se ei ole filosofinen kysymys vaan juridinen. He eivät löydä vastausta Platonilta eivätkä Jukka Kemppiseltä vaan psykiatreilta, jotka ovat päässeet tutkimaan joukkomurhaajan mielenmaisemaa.
Eipä käy kateeksi juristeja, kun kaksi psykiatriryhmää ovat antaneet täysin ristiriitaiset lausunnot asiasta.
Joka tapauksessa näyttää siltä, että Wahlroosin ja Breivikin teoissa on vissi ero.
Wahlroos käytti sananmiekkaa, Breivik ampuma-asetta. Arkijärki sanoo, että Breivikin ase oli kuolettavampi kuin Wahlroosin. Lopputuloskin on kovin erilainen. Toisessa konkreettinen, toisessa imaginaarinen, mielikuvituksellinen.
Ruumiita ja haavoittuneita voidaan laskea ja luetella, kuten Oslon syyttäjä teki. Mutta mitä tapahtuu niille, joka tottelevat Wahlroosin kehotusta äänestää jaloillaan. Pääsevätkö he onnellisempaan tilaan (taivaaseen) vai ajautuvatko kurjuuteen (helvettiin)?
Näyttää siltä, etteivät kumpikaan (Wahlroos ja Breivik) ole oman suuruutensa häikäiseminä pohtineet tekojensa motiiveja tältä kannalta, vaan molemmat ovat pitäneet tekojaan itsestään selvinä ja oikeina.
Tässä suhteessa Jukka Kemppisen hämmentävä rinnastus saattaa olla kaikessa julmuudessaan oikeaan osunut.
“Breivikiläisyydestä” ei ole odotettavissa suurta kansanliikettä (vaikka hän tekikin Oslossa natsitervehdyksen), mutta miten onkaan “wahlroosilaisuuden” laita . Olisiko siinä ainesta “varakkaimmiston” (termi on Kemppisen tämänpäiväisestä blogista) liikehdintään?
Epäilen. Ei suomalaisestakaan varakkaimmistosta (yhdestä prosentista) ole kansanliikkeen käynnistäjäksi.
Se ei pysty myöskään luomaan Platonin ihanneyhteiskunnan filosofikuninkaita. En usko, että Björn Wahlroosistakaan olisi sellaiseksi.
On silti hyvä muistaa, että Antiikin suurten filosofien, Platonin ja Aristoles’n keskenään ristiriitaisesta sulatusuunista on valettu tähän maailmaan monennäköisiä ja monenvärisiä diktaattoreita, jotka ovat pysyneet sokaisemaan valtavia massoja.

Olavi Mäkinen: 1.5.2012 kello 15:43

Mäkisen Olli

Hyvä, en ole koskaan pitänyt Björn Wahlroosin ajatuksista. Hän on päässyt valtaan epärehellisillä keinoilla, tuurilla ja keplottelemalla sillä häneltä puuttuu viisaus.

Silakka: 1.5.2012 kello 22:18

Ilman Wahlroosia vappupuheidenkin rusnaaminen olisi ollut huomattavasti työläämpää.

Kommentoi

Aimo Massinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta tapahtumien ja ilmiöiden selittäjistä, kokeneista analyytikoista on aina pulaa. Tällä blogipalstalla yritetään avata yhteiskuntaa joskus jopa kirpeän kriittisen huumorin avulla.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle