Aimon plokkaukset

« Suomi pois sodasta | Homo pressaehdokas »

Populismi on pop

Aihe Yleinen, 25.2.2011 10:24, Aimo Massinen

Populismi on päivän sana. Populismia (lat. populus, kansa), eräänlaista kansansuosioon, tai jopa kansan kiihottamiseen tähtäävä toimintaa esiintyy runsaasti paitsi politiikassa, elämässä laajemminkin. Myös median harjoittama journalismi, varsinkin iltapäivälehtien journalismi on usein populistista, tietyllä tavalla kärjekästä.

Kun asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) ja työministeri Anni Sinnemäki (vihr) pitivät Ravintola Elitessä kahdestaan työkokousta, siinä kului kaiken muun ohella myös kolme pulloa hyvää viiniä valtion laskuun, siis suositun sketsihahmon, rakennusmestari Timo Harjakaisen tapaan “firman piikkiin”.

Ministerit kuittasivat tämän paljastuksen tietenkin populismiksi, vaikka ulkopuolinen voisi olettaa, että ainakin yksi pullo kului suorastaan tyhjänpäiväisen seurustelun merkeissä. Tai tuon työkokouksen päätökset saattoivat vähintään jäädä pikku huppelissa hiukan hämäriksi.

Tai kun kulttuuriministeri Stefan Wallin (r) tarjosi avustajilleen lounaan alkujuomaksi huippukalliin hintaluokan, 288 euron shampanjaa valtion piikkiin, sekin oli populismia, kun tällaista sattuu Wallinin kohdalla kuulemma niin kovin harvoin.

xxx

Tällaista siis kuitenkin tapahtuu aikana, jolloin valtio velkaantuu nopeammin kuin koskaan ennen, noin 25 000 euroa joka minuutti lisää. Velkakello (velkakello.fi) muistuttaa siitä, että valtion velkamäärä lähestyy jo 78 miljardia euroa, mikä tekee lähes 15 000 euroa jokaista suomalaista kohti.

Tavalliselle kansalle välittyy signaali, että törsääminen on tässä maassa silti joidenkin etuoikeus.

Ministerien mielestä varmaan vielä populistisempaa on muistuttaa, että tämän vuoden valtion budjetti on yli kahdeksan miljardia euroa alijäämäinen, kun budjetti oli vielä neljä vuotta sitten nykyisen hallituksen aloittaessa miljardikaupalla ylijäämäinen. Johonkin on haaskattu kansan kassa!

 Huippupopulistina rohkenen vielä mainita, että sattumaa tai ei, mutta vastaava ilmiö tapahtui aikanaan edellisten porvarihallitusten aikana sekä 1960-luvun että 1990-luvun alussa. Silloinkin valtion kassa jostain syystä tyhjeni täysin. Mutta tämähän on tietysti vain tällainen mediapopulistinen huomio.

xxx

Entä onko väärää populismia on väittää kokoomuksen verolinjaa tasaveroa suosivaksi, kun puolueen selväkielisen mainoksen mukaan “kokoomus ei kannata tasa-veroa”?

Tehdään nyt ensin käsitteet selväksi. Progressiiviseksi veroksi sanotaan veroa, jossa veroaste nousee tulojen kasvaessa. Progressiivisen veron vastakohta on regressiivinen vero, jossa veroaste pienenee verotettavan summan noustessa. Jos veroaste pysyy vakiona, kyseessä on suhteellinen eli tasavero. 

Kokoomus kannattaa arvonlisäveron nostamista ja progressiivisen valtion ansiotuloveron laskemista. Kaikkien muiden mielestä tämä merkitsisi taas askelta tasaveron suuntaan, vaikka valtion verotuloista enää vain kymmenkunta prosenttia on puhtaasti progressiiivista, tulojen kasvaessa asteittain kohoavaa. Mutta kokoomus määrittelee verotermit omalla tavallaan.

xxx

Arvonlisävero on tyypillinen tasavero, kaikille sama. Ostaessaan minkä tahansa tuotteen tai palveluksen pienituloinen kansalainen maksaa sen yhteydessä yhtä monta euroa arvonlisäveroa kuin rikas vuorineuvos.

Tosin joku kokoomuslainen väitti sitäkin progressiiviseksi sen perusteella, että hyvätuloinen ostaa kalliimpia tavaroita ja palveluksia. Toisaalta jotkut veljet vasemmalla väittävät arvonlisäveroa päinvastoin Jopa regressiiviseksi sen vuoksi, että pienituloinen maksaa tuloistaan suhteellisesti enemmän arvoslisä- eli kulutusveroa.

Kun kokoomuslainen sanoo vaalipropangandassaan, että “kokoomus painottaisi maltilliset veronkevennykset myös ensi vaalikaudella nimenomaan pienituloisille”, käytännössä se tarkoittaa kuitenkin sitä, että pienituloisille annetaan kymppejä mutta suuritiuloisille satasia ellei tuhansia euroja.

Mutta varoitan, hyvä lukija, että nämäkin kaikki huomiot ovat vain populismia.

xxx

Vanhanaikaisen populistista ja vain turhanaikaisen kademielen nostattamista on tietenkin myös ihmettely, miten valtion osakkuusyhtiö Outokumpu Oy kustantaa potkut antamalleen toimitusjohtajalle Juha Rantaselle, 59, noin 530 000 euron vuosieläkkeen ensi tammikuusta lähtien. Sitä ennen hän saa 24 kuukauden “potkurahan” lisäksi kuuden kuukauden irtisanomisajan palkan, siis yhteensä erokorvauksena 1,9 miljoonaa euroa.

Ei siis aivan mitätön lähtiäislahja epäonnistuneeksi todetusta toimitusjohtajan työstä. Kyllä moni muukin sillä rahalla haluaisi tulla erotetuksi suorastaan iloisin mielin!

Metsäteollisuuudenkin väitetään olevan suurissa vaikeuksissa, mutta UPM:n tuoreesta vuosikertomuksesta käy ilmi, että toimitusjohtaja Jussi Pesoselle maksettiin viime vuonna palkkaa ja palkkioita yhteensä 2,9 miljoonaa euroa. Edellisestä vuodesta hänen ansionsa kasvoivat 1,2 miljoonaa euroa.

Mikäli Pesoselle annettaisiin potkut, yhtiö maksaa hänelle kahden vuoden palkan. Eläkkeelle hän pääsee tietenkin jo 60-vuotiaana.

xxx

Suomi ei siis ole aivan köyhä maa, kun se laman aikanakin palkitsee epäonnistuneita poikiaan miljoonilla euroilla. Hallitus seuraa valtionyhtiöittensä estotonta toimintaa vain raukealla katseella. Samanaikaisesti meidän pitäisi pystyä olemaan ikuisesti kiitollinen hallitukselle, joka antaa ikänsa raataneelle vanhukselle peräti 685 euron takuueläkkeen, jolla rakentaa loppuelämänsä juhlat!

Kyllä tämä populismi on kivaa, mutta toisaalta myös aika julmaa.

5 Vastausta artikkeliin “Populismi on pop”

tuomas: 25.2.2011 kello 11:18

2009 BKT putosi huimat 8 % ja sosiaalikulut kasvoivat samat huimat 8 % ollen 10.000 jokaista suomalaista kohden. Mitenkähän demarit olisivat hoitaneet tuon valtavan vajeen ylläpitämällä sosiaaliturvan tason, mutta velkaantumatta.
Demarit vastustivat ruuan arvonlisäverotuksen alentamista 5%, mikä pudotti ruuan hintaa 5,7%. Nyt demarit esittävät kaikille kulutuspakkauksille veroa, hintaa nostava tasavero,sekä sähkölle vielä WF-rankaisuveroa lähes 400 milj.Mitään veroa ei demareiden mielestä saisi koskaan laskea, suunta voi olla vain ylöspäin. Marginaalivero 3000 ansioista on 45% ja 6000 tulolla 57%.
Paha porvarihallitus on alentanut progressiota liian alas ja ihmiset saavat ansiotuloistaan demareiden mielestä itselleen liikaa. Demareiden oikeudenmukainen verotus tarkoittaa, että jos ihminen pyrkii paremmille ansioille, hänen tulee saada niistä entistä pienempi osa itselleen.

jusu: 25.2.2011 kello 21:03

Verotuksesta hiukan , toivottavasti ei Populistisesti ;
Poliitikot ovat aikaansaaneet Suomen Valtionvelan.
Vain Poliitikot voivat sen poistaa/sitä pienentää.
Jotta sen pienentäminen onnistuisi niin , ettei eri Tukimuotoja kilpailutettaisi keskenään leikkaamalla joiltakin enemmän kuin toisilta niin pienennetään Valtionvelkaa
tasasuuruisella summalla jokaiselta Kansalaiselta/Kotitaloudelta , joka jotakin
Tuloa saa.
Tehdään sitä niin kauan Kuukausittain , että
Valtionvelkaantuminen saadaan ensin pysähtymään ja sitten pienenemään.
Tälläinen on mielestäni Tasaveroa.
Hyvätuloinen on tietenkin Hyvätuloinen.
Minä en ole Hyvätuloinen , mutten ole pyytämässä lisää Rahaa.
Nyt taas Vaalien alla Poliitikot ovat kilvan
jakelemassa satasia milloin mihinkin suuntaan ja laittamassa leviäksi toisten ansaitsemia rahoja.
Sellaisen seurauksena on vain Valtionvelan kasvu ,Yritteliäisyyden tukahduttaminen ja Palkansaajien Työuupumuksen lisääntyminen.
Ja kuitenkin Velkaa ei voi jatkuvasti lisätä.

johannes: 26.2.2011 kello 8:07

Tuomas,lainarahalla tehdyt verohelpotukset ovat syy suomen velkaantumiseen.

Silakka: 26.2.2011 kello 13:47

Aimo kirjoittaa:
“Ostaessaan minkä tahansa tuotteen tai palveluksen pienituloinen kansalainen maksaa sen yhteydessä yhtä monta euroa arvonlisäveroa kuin rikas vuorineuvos.”

Pienituloinen ei osta mitä tahansa tuotetta tai palvelusta, joita vuorineuvos ostaa. Tätä totuutta Aimo ideologiansa mukaisesti ei voi sietää. Samalla hän on kuitenkin kannattamassa kalliiden citymaastureiden ja huviveneiden pienempää verotusta. Vuorineuvos on kiitollinen, mutta onko pienituloinen?

Reilu-Erkki: 27.2.2011 kello 20:51

Melko asiallinen ja hyvä kirjoitus demariretkulta!

Kommentoi

You must be logged in to post a comment.

Aimo Massinen

  • Kirjoittaja on Turun Sanomien eläkkeellä oleva päätoimittaja. Maailmaan mahtuu mielipiteitä, mutta tapahtumien ja ilmiöiden selittäjistä, kokeneista analyytikoista on aina pulaa. Tällä blogipalstalla yritetään avata yhteiskuntaa joskus jopa kirpeän kriittisen huumorin avulla.

Blogi-arkisto

Aiheet

Etsi blogista

Copyright © 1996-2018 Turun Sanomat | Sivun alkuun | Etusivulle